Proste ciasto na oleju z jabłkami |
Proste ciasto z plasterkami jabłek nie wymaga wiele pracy. Wystarczy tylko dokładnie ubić jajka z cukrem, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Trochę przypomina biszkopt, choć zawiera od niego więcej tłuszczu. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, nie ma obaw o zakalec.
Ciasto na oleju z jabłkami to idealny pomysł na podwieczorek, jeśli lubicie proste, zwykłe, domowe ciasta. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje ciasta z jabłkami :)
Proste ciasto na oleju z jabłkami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 20x30 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1 i 3/4 szklanki mąki,
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
szklanka oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 duże jabłka,
cynamon do oprószenia jabłek,
cukier puder do posypania ciasta
Proste ciasto na oleju z jabłkami, przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę (około 7-8 minut). Miksując, wolnym strumieniem wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w półplasterki , oprószyć cynamonem i ułożyć na cieście. Piec w 180 C około 45-50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Easy Apple Cake Recipe:
1 3/4 cup of flour,
4 eggs,
3/4 cup of sugar,
1 cup of oil,
2 tsp of baking powder,
2 large apples,
cinnamon,
powdered sugar
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy (7 to 8 minutes). Gradually add oil and mix well. Mix flour with baking powder and gently sprinkle the mixture on top of your beaten eggs. Gently fold it in. Place the batter into the baking tray (20x30cm). Peel and thinly slice your apples. Sprinkle with cinnamon. Add apples on top of the cake. Bake in 180 C for about 45 to 50 minutes. Dust with powdered sugar. Enjoy!
Wieki nie jadłam takiego ciasta, no wieki. Łatwy przepis, piękne zdjęcia, bardzo nabrałam apatytu. :) Miłej środy. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Koniecznie muszę zrobić. Lubię takie szybkie ciacha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho. Wczoraj upiekłam, dziś znowu muszę upiec bo się skończyło 🙂 Dodatkowo zrobiłam kruszonkę i posypałam na wierzch. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂
UsuńŚwietny przepis, ciasto wyrosło wysokie i puszyste. Śmiało można dodać jabłka ze słoika czy inne owoce i też wyjdzie elegancko. Dorobiłem kruszonkę i wyszło znakomicie :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂
UsuńCzy składniki muszę mieć temperaturę pokojową?
OdpowiedzUsuńWarto trzymać się tej zasady, ale ja zazwyczaj daję jajka z lodówki, kluczem, by nie wyszedł zakalec jest krótkie mieszanie po dodaniu mąki - tylko do połączenia składników:)
Usuń