Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i papryką |
Dziś polecam kolejny przepis na prosty obiad z piersią kurczaka. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i papryką zawsze się udaje, to świetne danie na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.
Pierś z kurczaka z pieczarkami może być doprawiona tak jak najbardziej lubicie, świetnie sprawdzi się tu Wasza ulubiona ziołowa mieszanka przypraw do mięs.
Kurczak w sosie śmietanowo - pieczarkowym z papryką pysznie smakuje z ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Smacznego:)
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i papryką, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
jasnozielona część pora lub mała cebula,
2 ząbki czosnku,
200-250 g pieczarek,
pół dużej czerwonej papryki lub cała mała czerwona papryka,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %, do smaku,
ok. łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubiona ziołowa przyprawa do mięsa
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i papryką, przygotowanie:
Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć.
Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę lub pora. Po kilku chwilach smażenia dodać plasterki pieczarek, smażyć kilka minut, a pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Jeśli jest taka potrzeba, zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody lub śmietanki (mieszankę z mąką dodajemy stopniowo, sprawdzając gęstość). Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast in Creamy Sauce with Mushrooms and Red Bell Pepper Recipe:
500 g of chicken breast,
3 cups of water or chicken stock,
1 onion or light green part of leek,
2 cloves of garlic,
200 g od button mushrooms,
1 small red bell pepper or 1/2 of a large one,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch (or flour),
seasonings to taste: salt, pepper, favourite poultry seasoning
some parsley, optional
Cut chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside.
To the same pan, add sliced mushrooms and finely chopped onion or leek. Cook for few minutes, until lightly golden.Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water. Simmer for about 15 minutes or until tender. Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Add corn. Sprinkle with parsley. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
Yummy, a very tasty recipe ...
OdpowiedzUsuńThank you.
All the best Jan
Wygląda mega apetycznie, napewno skusze się na ten przepis
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! I hope you had a great weekend <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Za mną chodzą kurki, czasu brak iść do lasu, a więc trzeba dać sąsiadowi zarobić 😊
OdpowiedzUsuńO akurat mam dużo papryki na dzialce, wiec jutro będzie na obiad kurczak z twojego przepisu.
OdpowiedzUsuń