Schab w sosie cebulowym |
Schab w sosie cebulowym to świetny pomysł na obiad ze schabu w plastrach. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Zobaczcie przygotowanie schabu na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Duszony schab w sosie śmietanowym z cebulą jest delikatny, lekko słodki od cebuli, idealnie miękki i kruchy. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Do sosu najlepiej użyć słodkiej, tłustej śmietanki 30 %, ale sprawdzi się również słodka śmietanka 12 lub 18 % z kartonika.
Danie idealnie smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi i zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego :)
Schab w sosie cebulowym, składniki:
400- 500 g plastrów schabu (5-6 plastrów),3 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
2 cebule,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika),
ok. 1-2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej plus 1/3 szklanki wody,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub ulubiona ziołowa mieszanka przypraw do schabu / mięs)
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie
Schab w sosie cebulowym, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Posolić. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele, listki laurowe i musztardę, zalać całość wodą lub bulionem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę, a następnie wodę (ok. 1/4 lub 1/3 szklanki) rozmieszaną z mąką lub skrobią - mieszankę dodawać stopniowo, kontrolując gęstość sosu. Dusić kilka minut, sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Chops in Creamy Onion Gravy Recipe:
500 g of pork cutlets (boneless),
3 cups of water or stock,
2 onions,
1 large clove of garlic,
1/2 cup of heavy cream,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch plus 1/3 cup of water,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, Herbs de Provence OR use favourite spice blend for pork
few tsp of chopped parsley
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add onion cut into halfmoons. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add mustard, bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 60 to 90 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add cream. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or stock). Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
Mniam! Wygląda super! Chętnie przygotuję na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuń