sierpnia 10, 2022

Tania szarlotka z papierówek

Tania szarlotka z papierówek przepis
Tania szarlotka z papierówek 


Tania szarlotka z papierówek przepis

Tania szarlotka z papierówek przepis

Tania szarlotka z papierówek to fantastyczny deser z sezonowych jabłek. Jeśli Wy również macie nadmiar owoców, bardzo polecam ten prosty i niezawodny przepis.

Tania szarlotka z papierówek zawiera sporo jabłek pokrojonych na cieniutkie plasterki. To ciasto z 1 jajka, ale zapewniam, że nic nie tracimy na smaku.  Będzie idealne, jeśli zagniecione ciasto dobrze schłodzicie przed pieczeniem. Ja najczęściej wkładam kruche ciasto  na trochę do zamrażarki (nie powinno się zamrozić, ale ma być porządnie schłodzone). Możecie też przygotować je z wyprzedzeniem (na przykład dzień wcześniej) i chłodzić w lodówce. Pamiętajcie, że surowe kruche ciasto świetnie się mrozi - można przygotować więcej i mieć zawsze pod ręką, gdy nabierzemy ochotę na  deser.

Moja tania szarlotka może być też przygotowana z innym rodzajem jabłek, bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta z jabłkami :)

Tania szarlotka z papierówek, składniki:

na kruche ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko (zimne),
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła,
łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)

nadzienie jabłkowe:

1.5 kg jabłek papierówek,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
3 łyżki cukru pudru,
1 i 1/2 łyżki cynamonu

cukier puder do posypania ciasta

Tania szarlotka z papierówek, przygotowanie:

Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto (gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt luźne i klejące, dodać trochę mąki - staramy się nie dodawać za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde!). Podzielić je na dwie części, jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą uformować w wałek i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki obie części na 10-15 minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone. 

Schłodzony spód nakłuć widelcem. 

Przygotować nadzienie jabłkowe: jabłka obrać i pokroić na cieniutkie plasterki (najwygodniej to zrobić przy pomocy szatkownicy). Połączyć z cynamonem, skrobią i cukrem pudrem. Jabłka wyłożyć na nakłuty spód.

Dobrze schłodzony w zamrażarce wałek ciasta zetrzeć na grube wiórki i posypać wierzch jabłek (jeśli nie chcecie ścierać albo wałek jest zbyt miękki, można również pokruszyć go w palcach). Piec w 190 C około 45 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cheap Apple Shortcake Recipe: 

for the crust:
1 1/2 cup of flour,
125 g of cold butter, diced,
1/3 cup of powdered sugar (you can use a bit more, the crust is not very sweet),
1 egg, cold, 
1 tsp of baking powder

for the filling:

1.5 kg of apples,
1 1/2 tbsp of cinnamon,
2 tbsp of potato starch (or corn strach),
3 tbsp of powdered sugar,

Prepare the crust: mix the flour with butter, baking powder, powdered sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add egg and knead briefly, until smooth (add more water, if too dry or more flour, if too sticky). Divide the crust into two pieces, form one  into a log and and chill in the freezer for 15-20 minutes, until ready to use (it should be firm enough to grate it). Press another piece of the pastry into the bottom of the springform pan covered witch baking paper (21 cm). Prick with a fork and place in the freezer for 10-15 minutes. 

Prepare the filling: thinly slice your peeled apples. Combine with cinnamon, sugar and starch. Place the fruit on top of the pastry in the pan. Grate well chilled pastry log on top (or crumble it with your fingers). Bake in 190 C for about 45 minutes. Sprinkle with powdered sugar. Enjoy!

6 komentarzy:

  1. Szarlotka to ulubione ciasto moich bliskich. Wypróbuję przepis. 🙂🍎

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłąś apetytu! Szarlotka wygląda mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam kiedyś szarlotkę z papierówek - była smaczna. Mam nadzieję, że ta Twoja jest równie pyszna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. oj jak ja dawno nie jadłam papierówek. taka szarlotka to niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak pyszna szarlotka! uwielbiam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger