Bułeczki z nutellą, składniki:
na 11-12 bułeczek:
3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
szklanka ciepłego mleka (podgrzanego),
ok. 200 g nutelli (kilka czubatych łyżek)
Bułeczki z nutellą, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i odrobiny cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia (uwaga, mleko ma być przyjemnie ciepłe - zbyt gorące lub za zimne nie uaktywni drożdży).
Spienione drożdże połączyć z mąką, cukrem i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki, ale nie dajemy za dużo, by ciasto nie wyszło twarde i suche). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5 cm. Posmarować po całości nutellą i zwinąć w rulon. Pokroić ostrym nożem na 11-12 części. Ułożyć bułeczki na blaszce (25x35cm) - nie trzeba zostawiać miejsca, bo bułeczki mają być przyklejone do siebie po upieczeniu. Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Bułeczki piec w 180 C około 20 -25 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Nutella Rolls Recipe:
for the dough:
3 i 1/2 cup of flour,25 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of warm milk,
approx. 200 g of nutella
Mix the yeast with milk and a pinch of sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.
On a well floured surface, roll out the risen dough into a rectangle (0.5 cm thick). Smear with nutella. Roll, creating a log and cut into 11-12 pieces. Arrange in a baking tray (25x35cm) and let them rise for additional 30-40 minutes. Bake in 180 C for about 20-25 minutes. Enjoy!
These look so delicious! I hope you have a great week <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wonderful recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńNutella è internazionale 😀
OdpowiedzUsuńSenza la traduzione era l'unica cosa che avevo capito e solo con quella parola già sapevi sarebbe stata una ricetta fantastica
Świetny przepis . Warto spróbować. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI would love one with a glass of cold milk :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nutelle! koniecznie muszę przetestować!
OdpowiedzUsuń