Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą |
Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą to prosty, całoroczny wypiek. Nie sprawia problemów w przygotowaniu i świetnie pasuje do filiżanki kawy lub herbaty.
Zobaczcie przygotowanie ciasta z brzoskwiniami na moim filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Półkruche ciasto kakaowe z brzoskwiniami udaje się za każdym razem, warto jednak pamiętać o kilku sprawach: ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce lub zamrażarce, a owoce wymieszać ze skrobią, dzięki temu wilgoć z owoców nie zamoczy ciasta i nie wyjdzie zakalec. Jeśli nie przepadacie za brzoskwiniami z puszki, możecie tu wykorzystać dowolne sezonowe owoce, świetnie sprawdzą się tu na przykład jabłka lub gruszki.
Ciasto z brzoskwiniami i pianką nie jest bardzo słodkie, możecie na koniec posypać je cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, która wspaniale pasuje do brzoskwiń. Polecam, smacznego:)
Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, składniki:
na tortownicę o średnicy 23 cm (lub troszkę większą)do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
125 g zimnego masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
beza / piana:
150 g cukru,
3 białka,
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
nadzienie:
dokładnie odsączone brzoskwinie z puszki (puszka ok. 820 g)
łyżka skrobi ziemniaczanej,
kilka łyżeczek bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta lub polewa czekoladowa
Ciasto z brzoskwiniami z puszki i bezą, przygotowanie:
Przygotować ciasto: mąkę, proszek, kakao, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części. Część na kruszonkę uformować w wałek i schować do zamrażarki na około 10 minut - nie ma się zamrozić, ma być mocno zimne i na tyle twarde, by dało się zetrzeć na tarce. Drugą część ciasta rozłożyć na dnie blaszki (ja wylepiam palcami, ale można rozwałkować). Gdyby ciasto mocno się lepiło, można podsypać odrobiną mąki, ale zesztywnieje po schłodzeniu. Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze).
Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć odsączone, pokrojone w kostkę brzoskwinie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną.
Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłożyć na owoce, wyrównać. Na pianę zetrzeć schłodzony w zamrażarce wałek ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdyby ciasto za mocno się rumieniło od góry, można pod koniec pieczenia zakryć je papierem. W trakcie pieczenia piana może się unieść, by potem nieznacznie opaść. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną polewy czekoladowej.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meringue Peach Cake Recipe:
for the crust:
1 1/4 cups of flour,125 g of cold butter, diced,
1/3 cup of powdered sugar,
3 egg yolks,
1 tsp of baking powder,
for the meringue:
150 g of sugar
3 egg whites,
1 tsp of potato starch
for the filling:
1 can of peaches (820 g)
1 tbsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of bread crumbs
some powdered sugar for dusting the cake or some chocolate ganache
Prepare the crust: mix the flour with cocoa, powdered sugar, baking powder and diced butter, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into two pieces. Form one into a log and chill in the freezer for about 10 minutes or until cold and firm enough to grate.
Press second piece of the pastry into the bottom of the springform pan covered witch baking paper (23cm). Prick with a fork and let it chill, until ready to use. You can place it into the freezer for about 10 to 15 minutes - it should be very cold before baking.
Mix drained, chopped peaches with starch.
Sprinle the crust in a pan with bread crumbs. Add fruit.
Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add sugar - the mixture should be thick and glossy. Smear the meringue on top of the berries. Grate a pastry log on top. Bake for about 45 minutes in 180C. You can cover the top of the cake with baking paper, if browns too quickly. Sprinkle with some powdered sugar or galze with some chocolate ganache. Enjoy:)
Seems delicious:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :O
OdpowiedzUsuńPrzyznam się szczerze, że nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMniam! Idealne! <3
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam te ciasto i jest pycha,polecam
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłam jest pycha,polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za komentarz, pozdrowienia 🙂
UsuńKochani a czy można ten placek pięć z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńMożna, ale ja wszystkie ciasta piekę bez termoobiegu🙂
Usuń