września 07, 2022

Karkówka po karkonosku

Karkówka po karkonosku przepis
Karkówka po karkonosku


Karkówka po karkonosku przepis

Karkówka po karkonosku przepis


Dziś na obiad poleca się pyszna karkówka po karkonosku z suszonymi śliwkami i grzybami. To świetne danie na imprezy lub po prostu niedzielny obiad. Jest prosta w przygotowaniu i zawsze świetnie smakuje.

Karkówka w sosie po karkonosku ze śliwkami jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor. W wielu przepisach na tę karkówkę proporcje śliwek do grzybów bardzo się różnią, u mnie to więcej śliwek niż grzybów, bo lubię lekko słodki smak sosu, ale możecie dostosować ilość składników do smaku. Sos nie jest wyraźnie grzybowy, suszone grzyby dodają jedynie delikatnego aromatu i głębi smaku. 

Karczek w sosie po karkonosku jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi) albo ziemniakami. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na karkówkę :)

Polecam również pyszną karkówkę w sosie własnym z pieczarkami:



Karkówka po karkonosku, składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach,
2 średnie cebule,
2 duże ząbki czosnku,
bardzo czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego (może być więcej, do smaku),
5-6 suszonych śliwek,
ok. 3 szklanek wody,
4-5 suszonych grzybów,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
listek laurowy,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
sól, pieprz, słodka i opcjonalnie ostra papryka, majeranek, opcjonalnie drobina mąki do posypania karkówki


Karkówka po karkonosku, przygotowanie:


Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i  papryką (na tym etapie można dodać odrobinę oleju i zamarynować mięso przez noc). Opcjonalnie z obu stron posypać mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. 

Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną w piórka cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, posiekane śliwki, suszone grzyby i koncentrat. Dusić do miękkości około 90 minut (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Jeśli sos jest zbyt rzadki należy zagęścić go mąką rozmieszaną w  1/3 szklanki wody (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić sosu.  Jeśli wolicie gładkie sosy, można zmiksować sos na gładko. Posypać natką pietruszki. 

Zmodyfikowany przepis z cookidoo.pl.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Neck in Plum and Mushrooms Gravy Recipe:

600 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
1 heaping tsp of tomato paste,
5 prunes,
approx. 3 cups of water,
4 dry mushrooms,
1 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water
salt, pepper, sweet and optionally hot paprika, marjoram plus optionally some flour for dusting the meat before frying

Seaon the meat with salt, pepper, paprika and marjoram (at this stage, you can marinade the meat overnight, if you prefer). Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until  golden on both sides. Srt aside. To the same skillet, add chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice, bay leaves,, prunes, mushrooms and tomato paste. Simmer on low for about 90 minutes  (until really tender). If your sauce is too thin, mix the starch with some water, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. You can blend the sauce, if you prefer it smooth. Check the seasonings. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger