września 10, 2022

Sernik z nutellą

Sernik z nutellą przepis
Sernik z nutellą 


Sernik z nutellą przepis

Sernik z nutellą przepis

Sernik z nutellą przepis

Sernik z nutellą to prosty i pyszny sernik z sera z wiaderka - zawsze się udaje i każdemu smakuje.

Zobaczcie przygotowanie sernika na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Sernik z polewą z nutelli jest przygotowany na półkruchym spodzie z kakao, który nie wymaga podpiekania. Jeśli wolicie serniki bez ciasta albo bardzo Wam się spieszy, możecie zupełnie zrezygnować ze spodu. Warunkiem udanego wypieku jest jednak bardzo dobrej jakości ser z wiaderka. Sernik nie wyjdzie, jeśli użyjecie kiepskiego, wodnistego sera z mnóstwem niepotrzebnych dodatków. Ser powinien być bardzo gęsty, zbity, prawie do krojenia, to musi być po prostu zmielony, tłusty twaróg śmietankowy wciśnięty w wiaderko :) Mój ulubiony ser z wiaderka do sernika zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy.

Sernik z nutellą możecie udekorować posiekanymi orzechami laskowymi albo świeżymi malinami, możecie też pozostać przy samej polewie. Bardzo polecam, smacznego:)

Sernik z nutellą, składniki:

na tortownicę o średnicy 23-25 cm:

na ciasto:

120 g mąki,
łyżeczka kakao,
duże żółtko,
1 i 1/2 łyżki cukru pudru,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
65 g zimnego masła,
opcjonalnie kilka łyżeczek bardzo zimnej wody

na masę serową:

1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy),
4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek),
240 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem),
łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata),
2 czubate łyżki masła,
skórka otarta z dużej cytryny

na polewę:

4 czubate łyżki nutelli,
2-3 łyżki mleka

Sernik z nutellą, przygotowanie:

Ciasto: połączyć mąkę, kakao proszek i cukier. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać żółtko, zagnieść w kulę (gdyby było za suche, można dodać troszkę zimnej wody), wyłożyć od razu spód blaszki. Ciasto w blaszce włożyć do lodówki na minimum 30 minut lub do zamrażarki na 10 minut. Ciasto ma być porządnie schłodzone. Schłodzony spód nakłuć widelcem.

Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną, skórką pomarańczową i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem (boki papieru powinny być wyższe niż brzeg blaszki, bo sernik może mocno urosnąć, by potem trochę opaść). Piec w 180 C około 70-80 minut. Studzić w piekarniku, stopniowo i powoli otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. 

Przygotować polewę: podgrzać nutellę z mlekiem (dodać tyle mleka, by uzyskać konsystencję gęstej polewy czekoladowej). Polać sernik i całkowicie wystudzić w lodówce.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój przepis na Facebooku:


Polish Cheesecake with Nutella Glaze Recipe:

120 g of flour,
1 tsp of cocoa,
1 large egg yolk,
1 1/2 tbsp of powdered sugar,
3/4 tsp of baking powder,
65 g of cold butter,
few tsp of cold water, optional

for the cheesecake filling:


1 kg g of good quality Polish cheesecake filling or Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a meat grinder or a sieve; room temperature),
4 egg yolks and 4 egg whites,
240 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
2 heaping tbsp of softened butter,
lemon zest from 1 lemon

for the glaze:
4 heaping tbsp of nutella,
2-3 tbsp of milk

Prepare the crust: mix the flour, cocoa sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Press into the botttom of the springform pan (23 cm or a bit larger) and place in the freezer for 10 minutes or refrigerate minimum half an hour. Prick with a fork.

Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in beaten egg whites.  Place the cheesecake filling on the prepared crust. Bake in 180C for about an 70-80 minutes.

Heat nutella with milk (use enough milk, to get a consistency of a thick chocoalte glaze). Pour it over the cheesecake. Chill in the fridge. Enjoy:)

7 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger