Cebulaczki z zółtym serem |
Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą. Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie, ale w przeciwieństwie do nich nie zawierają maku. Różnią się również przygotowaniem cebulowego nadzienia. Dzisiejsze bułeczki są proste w przygotowaniu i zawsze się udają, nie sposób ich zepsuć.
Cebulowe bułeczki z serem na pewno Wam posmakują, bardzo polecam, smacznego :)
Cebulaczki z żółtym serem, składniki:
na 8 bułeczek:
125 ml ciepłej wody (pół szklanki),125 ml ciepłego mleka,
łyżeczka cukru,
płaska łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,
7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
400 g mąki pszennej,
3 cebule,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania bułeczek)
Cebulaczki z żółtym serem, przygotowanie:
Do ciepłej wody, mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne, na początku będzie dość zwarte i suche, ale podczas wyrabiania zrobi się bardziej miękkie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 - 90 minut (powinno podwoić objętość).
W międzyczasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczyć palcami na placek (jak na filmie). Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować je mieszanką jajka z keczupem (użyjemy tylko trochę mieszanki). Na każdy placek nałożyć czubatą łyżkę cebuli. Odstawić do podrośnięcia na 30 - 40 minut. Podrośnięte placki piec przez 5 minut w 200 C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C, posypać startym serem i piec jeszcze 15-20 minut.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: napaterce.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Onion and Cheese Rolls Recipe:
for 8 rolls:
125 ml warm water,125 ml warm milk,
1 tsp of sugar
1 tsp of salt,
2 tbsp of oil,
7 g dry yeast,
400 g flour,
3 onions,
120 g grated cheese,
2 tbsp of ketchup plus 1 egg
Thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńJuż czuję ich smak :D Lubiłam je jeść w dzieciństwie ;)
OdpowiedzUsuńthey look so golden and delicious!
OdpowiedzUsuń