Ciasto jogurtowe z jabłkami |
Ciasto jogurtowe z jabłkami to prosty i smaczny wypiek, idealny na podwieczorek. Nie wymaga wielu składników i pracy, zawsze się udaje.
Zobacz przygotowanie ciasta na moim filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Ucierane ciasto z jogurtem i jabłkami jest wilgotne i puszyste. Aby nie wyszedł zakalec, pamiętajcie, by po dodaniu mąki mieszać ciasto tylko do połączenia składników, nie dłużej - długie miksowanie po dodaniu mąki to częsty błąd podczas przygotowania ciast, co skutkuje nieudanym wypiekiem. Warto, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zamiast jabłek świetnie sprawdzą się tu odsączone brzoskwinie z puszki.
Ciasto na jogurcie z jabłkami na pewno Wam się uda. Bardzo polecam, smacznego :)
Ciasto jogurtowe z jabłkami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jajek w temperaturze pokojowej,
270 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić ekstraktem lub pastą z wanilii),
300 ml jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
200 ml oleju,
3 duże jabłka,
łyżeczka cynamonu
Ciasto jogurtowe z jabłkami, przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą masę, zajmie to około 6-7 minut (jeśli używamy ekstraktu lub pasty, dodajemy je po jogurcie). Następnie dodać dodać jogurt i olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (oba te składniki warto przesiać) i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie na tym etapie może spowodować zakalec). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w dużą kostkę owoce obsypane cynamonem, lekko powciskać je w ciasto. . Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zmodyfikowany przepis ze strony: slodkoiwytrawnie.blogspot.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Yogurt Apple Cake Recipe:
450 g of flour,
2 tsp of baking powder,
5 eggs, room temperature,
270 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
300 ml of Greek yogurt,
200 ml of oil,
3-4 apples, diced,
1 tsp of cinnamon
Beat the eggs with sugar, until light and fluffy (6-7 minutes). Add yogurt and oil, mix well. Add flour and baking powder, mix, just to combine. Pour the batter into prepared baking pan (36x25 cm, covered with baking paper). Dice apples and sprinkle with cinnamon. Add the fruit on top of the batter. Bake in 180C for about 50 minutes.
Ojej jakiego smaka złapałam na to ciasto! <3
OdpowiedzUsuńo pychotka, mniam mniam!!!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Wiem, co zrobię na weekend :)
OdpowiedzUsuńMniam! Świetne ciacho :)
OdpowiedzUsuńRewelacja. Nic dodać, nic ująć, w skrócie, pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńRobię je często, jest b. dobre. Smakuje też z innymi owocami. Kociafrania .blog
OdpowiedzUsuń