Ciasto mleczne z kawałkami czekolady |
Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto mleczne z kawałkami czekolady - idealne na słodki podwieczorek.
Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga użycia miksera, wszystko wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Ciasto długo pozostaje świeże, to świetny wypiek dla początkujących.
Do mojego ciasta mlecznego użyłam ciemnej czekolady o zawartości kakao 60%, ale jeśli lubicie, możecie użyć też mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również świeże owoce ułożone na wierzchu ciasta (jabłka, gruszki, brzoskwinie z puszki), orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Jak widzicie za każdym razem to ciasto może smakować zupełnie inaczej.
Ciasto mleczne z kawałkami czekolady na dużą blachę to idealny deser dla wszystkich, którzy lubią nieskomplikowane wypieki. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne ciasta z czekoladą :)
Zobaczcie również przepis na moje ciasto potrójnie kakaowe:
Ciasto mleczne z kawałkami czekolady, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii (lub ekstrakt waniliowy albo pasta waniliowa),
4 jajka,
100 g posiekanej czekolady
Ciasto mleczne z kawałkami czekolady, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać trzepaczką - mieszamy tylko do połączenia składników, inaczej ciasto wyjdzie suche. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch powciskać kawałki czekolady. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Milk Cake with Chocolate Chunks Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
100 g of chopped chocolate or chocolate chips (60 % cocoa),
Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press chunks of chocolate into the batter. Bake for about 40 minutes in 180C. Enjoy:)
I loved this recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńThanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWszystko z przepisem i wychodzi zakalec, nie polecam
OdpowiedzUsuńNajwidoczniej ciasto było za długo mieszane. Mieszamy tylko do połączenia składników.
Usuńwczoraj piekłem , dzisiaj była degustacja , było pulchne i pyszne ( szklanka cukru zupełnie wystarczy )
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało😊 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia!
Usuń