Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią |
Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią to pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, możecie go podać z ulubionymi dodatkami.
Gulasz drobiowy z pieczarkami może być przygotowany z piersi lub pokrojonych na mniejsze kawałki udek - udaje się za każdym razem. Jeśli macie ochotę, może wzbogacić go dodatek czerwonej papryki albo marchewki lub pora. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych warzyw.
Gulasz z kurczaka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą i makaronem. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka:)
Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
3 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
ząbek czosnku,
250 g pieczarek,
mała cukinia lub kawałek kabaczka,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego, opcjonalnie,
listek laurowy,
1/3 śmietanki 30 %, do smaku (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. 1-2 łyżeczek mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki
Gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią, przygotowanie:
Piersi pokroić na małe kawałki. Oprószyć przyprawami i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę, plasterki pieczarek i cukinię pokrojoną w kostkę. Smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek, koncentrat i musztardę, dusić około 20-30 minut lub do miękkości mięsa. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość - być może nie trzeba będzie dodawać całości). Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken in Mushroom and Red Bell Pepper Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
2-3 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1 clove of garlic, optional,
250 g of button mushrooms,
1 small zucchini,
1 bay leaf,
approx. 1/3 cup heavy cream,
1 tsp of mustard, optional,
1 tsp of tomato paste,
1-2 tsp of all purpose flour or starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or Italian dry herbs (you can also use your favourite poultry seasoning instead),
some parsley, optional
Cut the meat into bite sieze pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped onion, slices of mushrooms and dices zuchhini. Cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds or so. Add the meat back in. Cover with stock or water. Add bay leaf, tomato paste and mustard. Simmer for about 30 minutes or until tender. Add some cream. Season well. Thicken the sauce with some slurry (flour with 1/3 cup of water). Optionally sprinkle with parsley. Serve over potatoes, pasta, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
bardzo fajny pomysł na wykorzystanie cukinii ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńGulasz wygląda naprawdę pysznie, super pomysł :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Mniam! Wygląda bardzo apetycznie. Świetna propozycja na obiad!
OdpowiedzUsuń