Dziś na obiad polecam prosty gulasz z szynki - z użyciem minimum składników, idealny dla początkujących i nie tylko.
Mój najprostszy gulasz z szynki zawiera mięso, cebulę i czosnek. Oczywiście za każdym razem możecie go trochę urozmaicić, dodając więcej różnych warzyw. Dobrze sprawdziłaby się tutaj papryka, marchewka czy por. Jeśli lubicie sosy zabielane, pod koniec duszenia dodajcie trochę słodkiej śmietanki.
Prosty gulasz z szynki wspaniale smakuje z kaszą lub ziemniakami i warzywami na ciepło (buraczkami, kapustą) lub surówką. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne, rodzinne obiady:)
Zobaczcie również mój przepis na łopatkę wieprzową w sosie pomidorowo-śmietanowym:
Prosty gulasz z szynki, składniki:
500 g szynki,
ok. 3 szklanek bulionu / rosołu lub wody,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka (zamiast nich można użyć ulubionej mieszanki do mięs).
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika), opcjonalnie,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/3 szklanki)
Prosty gulasz z szynki, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Ham stew recipe:
approx. 3 cups of stock or water,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 bay leaf,
few kernels of all spice,
approx. 1/3 cup of cream,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, sweet paprika (or use your favourite pork spice mix)
1-2 tsp of potato starch (or corn starch or all purpose flour) and 1/3 cup of water, optional
Cut the meat into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lighly golden on both sides. Add chopped onion, cook for few minutes. Add finely chopped garlic. Cover everything with liquid - just enough to lightly cover the ingredients. Add more liquid during simmering, if evaporates too quickly. Add bay leaf and allpice. Simmer on low for about 90 minutes or until completely tender. Pour in some cream. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (starch mixed with water; add the mixture gradually). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)
Fajny przepis na coraz chłodniejsze dni:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste dania :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńkütahya
OdpowiedzUsuńmalatya
urfa
hatay
edirne
TYN