listopada 12, 2022

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady przepis
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady 


Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady przepis

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady przepis

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to łatwe i szybkie maślane ciastka, idealne dla początkujących. Są słodkie, chrupiące, idealne do kawy, herbaty lub kubka mleka.


Ciasteczka z czekoladą przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu. 

Aby nasze czekoladowe ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy spód zacznie się rumienić, a wierzch delikatnie twardnieć. Gorących ciastek nie ściągamy z blachy - należy odczekać kilka minut i dać im czas, by troszkę stwardniały.

Kakaowe ciasteczka z kawałkami czekolady są chrupiące z wierzchu i odrobinę delikatniejsze w środku. Najlepiej smakują jeszcze trochę ciepłe, kiedy czekolada jest wciąż miękka :) Polecam, jeśli lubicie szybkie, słodkie wypieki, smacznego :) 

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady, składniki:

na 22-24 ciastka (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):


180 masła w temperaturze pokojowej,
1/2 szklanki białego cukru (może być troszkę mniej),
1/2 szklanki brązowego cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową albo ekstraktem)
2 jajka,
płaska łyżeczka sody,
2 i 3/3 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
100 g gorzkiej czekolady 60-70 %,
garść ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów (ok. 50 g)

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady, przygotowanie:

Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią (zajmie to około 4-5 minut). Dodać jajka, dokładnie wymieszać (ciasto się rozwarstwi, to zupełnie normalne). Wsypać mąkę, kakao i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Gdy ciasto zrobi się gęste i klejące, dokończyć mieszanie szpatułką lub łyżką. Dodać czekoladę i pestki lub orzechy, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę i lekko spłaszczyć palcami (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia). Jeśli nie mamy łyżki do lodów można formować kuleczki wielkości małej gałki i następnie spłaszczać. Piec w 190 C około 15 minut, najlepiej na najwyższym poziomie piekarnika (chyba, że Wasz piekarnik nie przypieka mocno od dołu). Ciasteczka są gotowe, gdy się zarumienią. Gorących ciasteczek nie ściągamy od razu z blachy - należy poczekać kilka minut, aż stwardnieją. Warto przechowywać je w puszce.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Cocoa and Chocolate Chip Cookies Recipe:

for 22-24 big cookies:

180 g g of butter (room temperature),
1/2 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
a big pinch of vanilla powder,
2 eggs,
1 tsp of baking soda, levelled
2 3/4  cups of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
approx. 100 g of dark chocolate chips or chopped chocolate
50 g of chopped nuts or sunflower seeds

Cream the butter with both kinds of sugar (5 minutes). Add the eggs, mix well. Add the flour, cocoa and baking soda, mix, just until combined. Using a spatula, fold in chocolate chips and nuts / seeds. Using an ice cream scoop, drop the dough on a baking tray covered with parchment paper (make sure to leave some space between cookies). Flat each cookie, using your palms. Bake in 190 C for about  15 minutes  (I bake mine on a highest level in the oven, because they are very easy to burn at the bottom). Do not remove hot cookies from the tray, they will harden in few minutes. Enjoy:)

Modified recipe by Laura Vitale

7 komentarzy:

  1. Smakowite . Lubię czekoladowe ciastka. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Chocolate cookies, always delicious, perfect for any occasion and every person 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. I'm sure these taste lovely.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie ♡
    Ciasteczka wyglądają cudownie :) Bardzo pysznie i apetycznie :) Jestem wielką fanką słodyczy :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham takie ciasteczka, idealne do kakao.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger