Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczarkowym to łatwy przepis na obiad dla całej rodziny. Pasuje do nich wiele dodatków i każdemu smakują.
Pieczone udka ze skórą i kośćmi przygotowuje się błyskawicznie - wystarczy je tylko oprószyć wybranymi przyprawami, dodać trochę oleju i piec. Można, ale nie trzeba, marynować je przez kilka godzin lub całą noc. Zawsze wychodzą soczyste, delikatne i aromatyczne. Sos pieczarkowy do udek jest najprostszy i najszybszy - przy użyciu tłustej, słodkiej śmietanki. Jeśli nie macie ochoty zagęszczać go mąką, można zagęścić go startym parmezanem.
Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczarkowym fantastycznie smakują z ziemniakami i zestawem surówek. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pysznego kurczaka :)
Zobaczcie też mój przepis na pysznego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym
Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczarkowym, składniki:
ok. 600 g udek z kurczaka ze skórą i kośćmi,
przyprawy: sól (ok. 1/2 łyżeczki lub troszkę więcej), pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy (wymienione przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka)
2 łyżki oleju,
kilka małych kawałków masła (opcjonalnie, ale masło powoduje, że skórka jest bardziej chrupiąca)
na sos pieczarkowy:
250 g pieczarek,
mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część) - można zastąpić małą cebulą,
ząbek czosnku,
ok. 350 ml śmietanki 30 %,
sól, pieprz, opcjonalnie tymianek lub inne suszone zioła,
płaska łyżeczka mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu plus 1/3 szklanki wody lub mleka albo śmietanki,
natka pietruszki
Pieczone udka z kurczaka z sosem pieczarkowym, przepis:
Mięso oprószyć przyprawami, dodać olej, dokładnie wmasować przyprawami w udka. Można marynować mięso kilka godzin lub przez noc albo piec od razu. Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania, na każde udko położyć kawałek masła. Piec w 190 C około 40-45 minut.
W tym czasie przygotować szybki sos pieczarkowy: plasterki pieczarek podsmażyć z drobno posiekanym porem. Doprawić, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Gdy grzyby będą prawie miękkie, zalać całość śmietanką. Zagęścić sos mąką / skrobią rozmieszaną z wodą - mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość. Posypać natką pietruszki. Upieczone udka podawać z sosem pieczarkowym.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Baked Chicken Thighs with Button Mushroom Sauce Recipe:
approx. 600 g of bone in, skin on chicken thighs,
salt (1/2 tsp), 1 tsp of sweet paprika, 1 tsp of marjoram, 1/2 tsp of granulated garlic, 1/3 tsp of turmeric (you can use your favouite poultry seasoning instead),
2 tbsp of oil,
few small pieces of butter
for the sauce:
250 g of button mushrooms,
1 small part of leek,
1 clove of garlic,
approx. 350 ml of heavy cream,
1 tsp of flour or starch plus 1/3 cup of water or milk,
salt, pepper,
some fresh parsley
Sprinkle the meat with seasonings, add oil and massage well. Marinade for few hours or overnight or bake immediately. Place the meat in a baking tray, add a piece of butter on top of each thigh and bake in 190 C for about 40 to 45 minutes.
In the meantime, prepare the sauce: sautee sliced mushrooms with finely chopped leek. Add finely chopped garlic. Pour in the cream and thicen the sauce with some slurry (flour with water mixture - add the mix gradually, checking the consistency). Season well and sprinkle with parsley. Serve baked thighs with mushroom sauce and some potatoes on the side. Enjoy!
Thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńA delicious meal! valerie
OdpowiedzUsuńJak to apetycznie wygląda :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam! Idealne na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuń