Dziś zapraszam na pożywny i rozgrzewający obiad, czyli schab po cygańsku w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami. To wspaniały pomysł na wykorzystanie schabu w plastrach.
Schab w pikantnym, słodko-kwaśnym sosie z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest kruche i idealnie miękkie. Schab po cygańsku to danie na ostro, ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce.
Schab w sosie cygańskim to świetne danie do odgrzewania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad dla rodziny, ale także na imprezę, na przykład sylwestrową. Polecam, smacznego:)
Schab po cygańsku, składniki:
ok. 500 g schabu w plastrach, 2 małe ząbki czosnku, mała cebula, czerwona papryka, 200 g pieczarek, 2 ogórki kiszone lub konserwowe, ok. 2-3 łyżek pikantnego keczupu (lub do smaku), 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, ok. 3 szklanek wody, 1-2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny, opcjonalnie (do smaku), opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy, sól, pieprz, majeranek (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), słodka i / lub ostra papryka - te przyprawy można zastąpić ulubioną pikantną mieszanką przypraw do mięsa
Schab po cygańsku, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć.
Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki pieczarek. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy, koncentrat listek laurowy. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut, lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche.
Dodać ogórki pokrojone w kostkę. Opcjonalnie doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba - sos powinien być pikantny i słodko-kwaśny. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej keczupu, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go skrobią ziemniaczana lub mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
salt, pepper, marjoram, oregano, sweet and / or hot paprika, granulated garlic, optional
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside.
To the same pan, add chopped onion, strips of red bell pepper and slices of mushrooms. Cook for few minutes and add chopped garlic. Add your meat back in, pour in some water and add ketchup, tomato paste and soy sauce. Simmer on low heat, for about 60 to 90 minutes, until meat is very tender. Add chopped pickles. Season to taste - the sauce should be sweet and sour, so add soy, lemon juice or ketchup to taste. Sprinkle with herbs. Enjoy:)
Wygląda bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie, aż narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńThank you for sharing the recipes :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Z czym najlepiej podać taki schab? Czy kasza będzie pasować?
OdpowiedzUsuńKasza jak najbardziej będzie pasować, wiele dodatków tu pasuje, również ziemniaki i kluski śląskie, co kto lubi😊
UsuńSuch a flavory dish. I also cook very often this kind of recipe with the difference that I use beef (pork is not very liked in my family).
OdpowiedzUsuń