Kurczak w sosie szpinakowym z curry |
Macie ochotę na prosty i zdrowy obiad z piersią kurczaka? Dzisiejszy kurczak w sosie szpinakowym z curry jest bardzo szybki w przygotowaniu, idealny jeśli nie macie dużo czasu na gotowanie.
Pierś z kurczaka ze szpinakiem jest delikatna, kremowa i pyszna. Sos idealnie komponuje się z rozgrzewającym aromatem mięsa w przyprawie curry. W sosie idealnie sprawdzi się ser typu feta, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie dorzucić do niego kilka czubatych łyżek startego parmezanu albo ulubionego żółtego sera. Możecie też pominąć ten dodatek.
Kurczak w sosie serowo- szpinakowym z fetą idealne smakuje z makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na kurczaka :)
Zobaczcie również mój przepis na gulasz z kurczaka z pieczarkami i cukinią:
Kurczak w sosie szpinakowym z curry, składniki:
500 g piersi kurczaka,
ok. 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
ok. 4 czubatych łyżek serka naturalnego śmietankowego (typu cream cheese, np. Twój Smak, Almette)
kilka plastrów fety,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry
Kurczak w sosie szpinakowym z curry, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę lub plastry, oprószyć przyprawami (można dodać odrobinę oleju i odstawić mięso do lodówki do marynowania na kilka godzin lub całą noc - można też smażyć od razu). Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku). Dodać drobno posiekaną cebulę, a po kilku chwilach posiekany czosnek. Dołożyć szpinak, zalać całość wodą. Dusić do miękkości mięsa i rozmrożenia szpinaku, około 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, dodac serek, poczekać aż się rozpuści. Wkruszyć fetę (nie przesadzajmy z ilością, by sos nie wyszedł za słony). Ewentualnie doprawić do smaku przyprawami użytymi wcześniej do mięsa.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken with Spinach and Curry Recipe:
500 g of chicken breast,
approx. 300 g of frozen, finely chopped spinach,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
2 cups of chicken stock or water,
few slices of feta cheese,
approx. 4 heaping tbsp of cream cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, curry
Cut the meat into bite size pieces and seson well. Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. After few minutes, add spinach. Pour in your stock or water and simmer on low for about 15 minutes, until tender. Addo cream cheese and wait, until melts. Crumble in some feta. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńYum- though I would leave out the chicken (and chicken stock).
OdpowiedzUsuńThis sounds so yummy! Hugs, vALERIE
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i często łączę go z kurczakiem. Przepis chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńChicken is so versatile.
OdpowiedzUsuńI think this may be nice served with cauliflower rice :)
All the best Jan
Kocham szpinak!
OdpowiedzUsuń