lutego 01, 2023

Chleb razowy (dla cukrzyków i nie tylko)

Chleb razowy dla cukrzyków przepis
Chleb razowy dla cukrzyków 

Chleb razowy dla cukrzyków przepis

Chleb razowy dla cukrzyków przepis

Dziś polecam zdrowy i błyskawiczny w przygotowaniu chleb razowy - idealny dla cukrzyków i nie tylko. Poradzicie sobie z jego przygotowaniem nawet wtedy, jeśli nigdy wcześniej nie piekliście domowego chleba.

Dzisiejszy chleb pełnoziarnisty to chleb mieszany łyżką. Nie potrzeba zagniatania, bo do jego wypieku używamy wyłącznie mąki razowej, a ona ,,zachowuje się" inaczej niż zwykła biała mąką. Chleb z tego przepisu nie będzie oczywiście tak puszysty i lekki jak pszenne białe pieczywo, ale taka jest natura razowców. Jest za to pożywny i bardzo sycący, możecie wzbogacić go o dodatek Waszych ulubionych pestek.

Chleb razowy dla cukrzyków posmakuje wszystkim fanom zdrowego odżywiania, pasuje do serów, wędlin, jajek i warzyw. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne domowe pieczywo :)

Zobaczcie również przepis na prosty i szybki chleb mieszany:


Chleb razowy dla cukrzyków, składniki:

500 g mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej razowej, typ 2000,
500 ml ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli (może być troszkę mniej),
szczypta cukru,
łyżka oliwy lub oleju,
opcjonalnie ok. 100 g pestek, na przykład słonecznika

Chleb razowy dla cukrzyków, przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Uwaga: woda ma być przyjemnie ciepła, nie za gorąca i nie za zimna, bo drożdże się nie uaktywnią. Wymieszane ciasto będzie gęste i klejące. Odstawić do wyrastania na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie przełożyć ciasto do blaszki o wymiarach 11x36 cm - wcześniej wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w 210 C około 45 minut i od razu przełożyć z blaszki do studzenia. 

Oryginalny przepis na stronie aniagotuje.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Whole Wheat Bread for Diabetics Recipe:


500 g of whole wheat flour or wholemeal spelt flour.
500 ml of warm water (not too cold, not too hot),
7 g of dry yeast,
2 tsp of salt, levelled,
a pinch of sugar,
1 tbsp of oil,
100 g of seeds, optional

Using a spoon, mix all the ingredients for your bread. The dough will be very thick and sticky. Cover with a kithcen towel and let it rest somewhere warm for 2 hours. Place the risen dought into the bread pan (11x36cm) lined with baking paper. Let ir rise for additional 30 minutes. Bake in 210 C for about 45 minutes. Let it cool on a wire rack immediately after removing from the oven.

See the original recipe: aniagotuje.pl


8 komentarzy:

  1. Baking bread smells soooooo good.

    OdpowiedzUsuń
  2. Many thanks for sharing this recipe.

    These flours are nutritional but may still contain too many carbs for some diabetics and those following a lower carb lifestyle.

    If you are diabetic and have any doubt about the foods you eat it is always best to use your meter and check blood sugars.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  3. Pora chyba wziąć się za pieczenie domowego chleba. Na pewno wykorzystam - zapisuję.

    mój blog

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zamiast cukru dać 1 łyżkę miodu? Tak żeby było czuć miodowy aromat 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis, zmagam się z insulinoopornością, więc chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty przepis, wart wypróbowania, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger