Klopsiki w sosie pomidorowym z serkiem śmietankowym |
Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze pulpeciki w sosie pomidorowym z serkiem śmietankowym mogą Wam bardzo posmakować - są banalnie proste i całkiem szybkie w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowo-śmietankowym możecie doprawić tak jak najbardziej lubicie, sprawdzi się tu na przykład większość ulubionych suszonych ziół. Jeśli lubicie pikantne dania, całość możecie doprawić ostrą lub wędzoną papryką. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu.
Klopsiki w sosie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub makaronem. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :)
Zobaczcie również mój przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym:
Klopsiki w sosie pomidorowym z serkiem śmietankowym, składniki:
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa,mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka lub k. 1/4 szklanki bułki tartej wymieszanej z 1/3 szklanki mleka (do wchłonięcia płynu),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
na sos:
ok. 1 i 1/2 szklanki wody,mała cebula,
ząbek czosnku,
puszka krojonych pomidorów lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
ok. 80-100 g kanapkowego serka śmietankowego lub do smaku (serek typu Almette, Twój Smak itp.)
sól, pieprz, słodka papryka, oregano lub mieszanka suszonych włoskich ziół
Klopsiki w sosie pomidorowym z serkiem śmietankowym, przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do wyraźnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (pulpeciki powinny być wciąż surowe w środku).
Gdy klopsiki będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat lub pomidory. Po chwili smażenia dodać wodę i doprawić, dusić klopsiki ok. 10 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od wielkości klopsików). Gdy mięso będzie prawie gotowe, doda serek. Mieszać do rozpuszczenia serka, opcjonalnie posypać natka pietruszki i doprawić.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Creamy Tomato Sauce with Polish Pickles Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
1/4 cup of bread crumbs mixed with 1/3 cup of milk,
small onion (finely diced and sauteed for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and sauteed),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
for the sauce:
1 onion,1 clove of garlic,
1 1/2 cups of chicken stock or water,
approx. 80-100 g of cream cheese,
few heaping tbsp of tomato paste or 1 can of chopped tomatoes,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, oregano or dry Italian herb mix
few tsp of chopped parsley, optional
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until deeply golden on both sides.
To the same pan add finely chopped onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste or tomatoes, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. Add cream cheese and season well. Wait, until cheese melts. Sprinkle with parsley. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
More and more delicious recipes... I have never tried meatballs in a cheese cream sauce!
OdpowiedzUsuńIdealne. Czuję smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie klopsiki, i ten kremowy sos...pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, zjadłabym w wersji pikantnej. :)
OdpowiedzUsuńSuper smacznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńthis looks so good! thank you for sharing the recipe!
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na obiad 😉
OdpowiedzUsuń