Leczo ze schabu |
Dziś zapraszam na pożywny obiad dla całej rodziny, czyli leczo ze schabu z pomidorami, papryką, cukinią i pieczarkami. To wspaniały pomysł na wykorzystanie schabu w plastrach.
Schab w aromatycznym sosie z warzywami wprost rozpływa się w ustach, mięso jest kruche i idealnie miękkie. Takie nietypowe leczo ze schabu może być daniem łagodnym lub na ostro - dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie, jeśli przepadacie za pikantnymi daniami.
Schab w sosie pomidorowym a'la leczo to świetne danie do odgrzewania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na obiad dla rodziny, ale także na imprezę w większym gronie. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszny obiad ze schabu :)
Polecam również pyszny schab duszony z marchewką:
Leczo ze schabu, składniki:
ok. 500 g schabu w plastrach,2 małe ząbki czosnku,
mała cebula,
mała cukinia lub pół większej,
czerwona papryka,
opcjonalnie 200 g pieczarek,
puszka pomidorów,
opcjonalnie 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 3 szklanek wody,
opcjonalnie odrobina cukru, gdyby sos był za kwaśny,
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy,
sól, pieprz, majeranek (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), słodka i / lub ostra papryka (może być wędzona) - te przyprawy można zastąpić ulubioną pikantną mieszanką przypraw do mięsa lub do leczo
Leczo ze schabu, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć.
Na patelni po mięsie podsmażyć posiekaną cebulę, paski papryki, półplastry cukinii i plasterki pieczarek (można smażyć partiami). Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać pomidory, koncentrat i listek laurowy - płyn powinien lekko zakrywać składniki. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut, lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche, a sos zgęstnieje. Ewentualnie doprawić przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork 'Letcho' Recipe:
approx. 500 g of pork cutlets,2 cloves of garlic (finely chopped),
1 onion,
1 small red bell pepper,
200 g of button mushrooms,
approx. 3 cups of water or stock,
1 tbsp of tomato paste,
a handful of fresh parsley,
salt, pepper, marjoram, oregano, sweet and / or hot paprika (you can use smoked paprika as well)
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside.
To the same pan, add chopped onion, strips of red bell pepper, chopped zucchini and slices of mushrooms (you can do this in batches). Cook for few minutes and add chopped garlic. Add your meat back in, pour in some water and add tomatoes, tomato paste. Simmer on low heat, for about 60 to 90 minutes, until meat is very tender. Season to taste, sprinkle with herbs. Enjoy:)
Not for my vegetarian self but I hope you enjoyed it.
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna, pysznie to wygląda i zapewne tak samo smkuje😊👍😊
OdpowiedzUsuńAkurat udało mi się wyrwać na zakupach paprykę w niezłej promocji, więc ten przepis jest idealnie dla mnie! Już wiem, co dzisiaj przyrządzę na obiad. Całość na zdjęciach prezentuje się smakowicie. Dzięki za ten przepis. Wszystko jasno i klarownie wyjaśnione. Tylko działać w kuchni! :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła od samego czytania. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis - leczo w nowej odsłonie.:) Koniecznie muszę spróbować!:)
OdpowiedzUsuńLooks great!
OdpowiedzUsuńWow! Looks so good and yummy!
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzenie.
OdpowiedzUsuńO takiego jeszcze nie robiłam. Zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńwersja leczo na bogato
OdpowiedzUsuń