Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka |
Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką to wspaniały pomysł na zdrowy podwieczorek - po kilku modyfikacjach wspaniale sprawdzą się jako jagodzianki dla cukrzyka. Takie drożdżowe, maślane bułeczki z jagodami pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy.
Łatwe drożdżówki z jagodami udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych, wykorzystać jagody świeże, rozmrożone lub z odsączone z puszki lub ze słoika.
Jeśli chcecie, by Wasze razowe drożdżówki z jagodami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.
Przepis na pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami, malinami lub brzoskwiniami). Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na drożdżówki:)
Polecam również moje tradycyjne jagodzianki zawijane:
Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką (dla cukrzyka i nie tylko), składniki:
na 10-12 bułeczek:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml
3 i 1/2 szklanki mąki - jeśli przygotujemy jagodzianki dla cukrzyka, używamy mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej 1850; jeśli nie mamy cukrzycy, stosujemy mąkę pszenną białą z pełnoziarnistą pół na pół,20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru (w wersji dla cukrzyka zastępujemy erytrytolem),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g rozpuszczonego masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka,
ok. 1 i 1/2 szklanki jagód (świeżych, rozmrożonych lub odsączonych z puszki lub słoika)
na kruszonkę:
ok. 60 g zimnego masła,
ok. 6-8 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej,
ok. 4-5 łyżek cukru lub erytrytolu
kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką (dla cukrzyka i nie tylko), przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Do ciepłego, podgrzanego mleka i szczypty cukru dodać drożdże (uwaga, mleko ma być przyjemnie ciepłe, nie może być zbyt gorące, ani za zimne, bo drożdże się nie uaktywnią). Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką, cukrem/erytrytolem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60-90 minut (powinno podwoić objętość) - czas wyrastania drożdżówek przygotowanych wyłącznie z mąki pełnoziarnistej może się wydłużyć, być może będzie trzeba dodać do nich również więcej płynu w trakcie zagniatania, gdyby okazało się za suche.
Po tym czasie podzielić ciasto na 10-12 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć jagody (około 2 czubatych łyżek). Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem (lub pudrem z erytrytolu) albo polać lukrem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Jak ja dawno nie jadłam jagodzianki. A te Twoje wyglądają obłędnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńMy goodness, these look fantastic! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wow... the look of these muffins is fabulous! I am not a diabetic but I would certainly eat such a goodie not to mention that I love blueberries.
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńWow! Wyglądają genialnie! :) Narobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńJESTES super ROBILEM. WYSZLY BAJKA CORKA KRZYCZY OTWORZMY SKLEP
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, pozdrowienia 🙂
UsuńŚwietne bułeczki. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam jagodzianki
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pięknie i smakowicie, że trudno oprzeć się pokusie. Chciałabym mieć je teraz przed sobą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki. Super przepis. Jak będę miała nowy piekarnik to zrobię. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKasinyswiat
Mega ja zrobiłam pelnoziarniste ale z jagodami zamknietymi w srodku buleczki 😀
OdpowiedzUsuńSuper, też często takie robię 🙂
UsuńA po co jest jogurt grecki?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mlekiem,ale dzięki jogurtowi wypieki są bardziej miękkie i wilgotne🙂
OdpowiedzUsuń