Babka na oleju siostry Anastazji |
Babka na oleju Siostry Anastazji to prosty, szybki wypiek z łatwo dostępnych, tanich składników, które zawsze mamy w domu. To idealny wypiek, jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy, a lubicie nieskomplikowane, domowe ciasta.
Babka na oleju Siostry Anastazji udaje się za każdym razem - jest puszysta, mięciutka i delikatna, przypomina skrzyżowanie biszkoptu z tradycyjną babką. Naprawdę nie sposób jej zepsuć. Gotowe ciasto można obsypać cukrem pudrem albo oblać polewą czekoladową lub kakaową. Jeśli nie macie kakao, możecie upiec babkę w białej wersji i pominąć ten składnik. Do takiej jasnej babki dobrze będzie pasował lukier cytrynowy.
Babka z kakao na oleju jest pyszna i prosta, idealna dla początkujących w kuchni. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne babki :)
Zobaczcie również przepis na pyszną, tradycyjną babkę piaskową:
Babka na oleju Siostry Anastazji, składniki:
na formę na babkę o pojemności 2 litrów:
4 jajka (białka i żółtka osobno),150 g mąki,
160 g cukru,
125 ml oleju,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka kakao,
cukier puder lub polewa czekoladowa na wierzch babki
Babka na oleju Siostry Anastazji, przepis:
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier i dokładnie miksować po każdym dodaniu. Dodać kolejno po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Do formy przelać około 3/4 ciasta, do reszty dodać kakao i szybko wymieszać. Ciasto ciemne wylać na ciasto jasne. Piec w 180 C około 40 minut. Gotową babkę obsypać cukrem pudrem lub oblać polewą.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony slodkastrona.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńO mamusiu, ale smakowicie wygląda. I faktycznie, wydaje się łatwa w wykonaniu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOh my goodness. This looks so so fantastic!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
To super przepis, babka wygląda przepysznie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week!
Thank you for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda bajecznie! Uwielbiam ten rodzaj ciasta... dodatek kakao rozwala system! Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Uwielbiam ten rodzaj ciasta... dodatek kakao rozwala system! Pycha!
OdpowiedzUsuń