Ciasto z niczego |
Ciasto z niczego to świetny przepis na deser dla niespodziewanych gości. Przygotujecie je w kilka chwil bez miksera, z podstawowych, tanich składników, które zapewne zawsze macie w domu. Zawsze wychodzi puszyste i wilgotne.
Ciasto z niczego uda się idealnie, jeśli będziecie pamiętać o tym, że składników nie mieszamy za długo po dodaniu mąki. Mieszamy tylko do połączenia, mogą zostać grudki, zajmuje to dosłownie chwilę.
Takie ciasto na szybko na oleju to świetny bazowy przepis, który możecie dowolnie modyfikować w zależności od upodobań i tego co macie w szafkach kuchennych. Możecie dorzucić do ciasta kawałki czekolady, wcisnąć na wierzch kawałki owoców, posypać kruszonką albo część ciasta wymieszać z kakao, tworząc ciemne łatki. Na koniec możecie obsypać ciasto też cukrem pudrem, oblać ulubioną polewą lub podawać bez żadnych dodatków. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne ciasta:)
Zobaczcie również moje błyskawiczne ciasto z kruszonką i owocami:
Ciasto z niczego, składniki:
na blaszkę o wymiarach 23x13 cm:
(do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml)
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
szczypta mielonej wanilii (lub pasty waniliowej lub odrobina ekstraktu),
szklanka mleka,
2 jajka,
1/2 szklanki oleju,
szczypta soli
Ciasto z niczego, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać - mieszamy tylko do połączenia składników, nie dłużej, mogą zostać grudki. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.
Oryginalny przepis na stronie: zasmakujkuchni.pl.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńWow, this looks so delicious! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Dobrze jest znać przepis, który można zrobić na szybko. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńThanks for sharing.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan