Sernik z kratką i rodzynkami |
Sernik z kratką i rodzynkami to pyszny, klasyczny polski sernik - idealny na Święta lub inne okazje. Wychodzi wysoki i puszysty, na pewno Wam posmakuje.
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową to pyszny sernik z wiaderka. Uda się idealnie jeśli użyjecie sera o bardzo dobrej jakości, absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć.
Sernik z kratką i rodzynkami, składniki:
1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy),
4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek),
240 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem),
łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata),
2 czubate łyżki masła,
skórka otarta z pomarańczy (można też użyć smażonej/kandyzowanej skórki pomarańczowej)
Sernik z kratką i rodzynkami, przygotowanie:
Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z serem, cukrem, wanilią, skrobią ziemniaczaną i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek oraz rodzynki. Kulkę ciasta dość cienko rozwałkować, pokroić na wąskie paski. Na blaszkę z ciastem wyłożyć wyłożyć masę serową. Na ser nałożyć paski ciasta, tworząc kratkę. Jeśli zostanie część ciasta po wycięciu pasków można je zamrozić ( i wykorzystać później jako kruszonkę do innego ciasta lub upiec ciasteczko/a). Sernik Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Polish Cheesecake with Raisins Recipe:
250 g of flour,
1 egg,
3 tbsp of powdered sugar,
1 1/2 tsp of baking powder,
125 g of cold butter,
for the cheesecake filling:
1 kg g of good quality Polish cheesecake filling or Polish dry curd cheese/ white cheese / Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth; room temperature),
4 egg yolks and 4 egg whites,
240 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 tbsp of potato starch,
2 heaping tbsp of softened butter,
orange zest from 1 orange
Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, press one part into the botttom of the springform pan (23 cm or a bit bigger) and place in the freezer for 10 minutes or refrigerate minimum half an hour. Form a ball out of a second piece and chill as well.
Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter and potato starch. Gently fold in beaten egg whites and raisins.
Roll the chilled ball and cut into thin strips.
Place the cheesecake filling on the prepared crust and add strips of a crust on top creating a lattice pattern. Bake in 180C for about an 70-80 minutes. Enjoy:)
That does look good. Very good.
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe
OdpowiedzUsuńKolejne przepysznie wyglądające ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń