Szwedzkie ciasteczka imbirowe |
Szwedzkie ciasteczka imbirowe (pepparkakor) to korzenne kruche ciastka idealne na Święta i chłodne dni. Podobne piecze się również w Finlandii i innych krajach skandynawskich. Są proste w przygotowaniu, ale podczas pieczenia należy pamiętać o kilku sprawach.
Do ciasteczek szwedzkich używamy tradycyjnie melasy, ale możecie zastąpić ją syropem daktylowym lub ewentualnie syropem klonowym - z dodatkiem klonowego zmieni się smak i kolor ciastek. Ciasto na ciasteczka imbirowe należy naprawdę cienko rozwałkować, inaczej mogą wyjść trochę za twarde. Przygotowane ciasteczka są smaczne zaraz po upieczeniu, ale z każdym kolejnym dniem stają się delikatniejsze i bardziej aromatyczne, dlatego można przygotować je wcześniej.
Szwedzkie ciasteczka imbirowe, czy jak kto woli, szwedzkie pierniczki, są wyraźnie korzenne i ciekawe w smaku. Są idealne do pochrupania przy zimowej herbacie. Smacznego:)
Polecam inne moje przepisy na ciasteczka:)
Zobaczcie również przepis na najlepsze kruche ciasteczka świąteczne:
Szwedzkie ciasteczka imbirowe, składniki:
150 g melasy, syropu z daktyli lub syropu klonowego - ja użyłam syropu z daktyli, który ma delikatniejszy smak niż melasa,110 g masła
100 g cukru pudru
375 g mąki
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
Szwedzkie ciasteczka imbirowe, przygotowanie:
Rozpuścić melasę lub syrop, masło i cukier puder. Podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, do rozpuszczenia. Odstawić na pół godziny, by mieszanka wystygła.
Przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dodać przyprawy i sól. Dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zmiksować całość do połączenia. Uformować kulę ciasta, lekko ją spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny lub do czasu aż klejące i miękkie ciasto stwardnieje i da się wałkować.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odrywając małe porcje ciasta, wałkować na papierze do pieczenia, najlepiej nie podsypując mąką lub bardzo delikatnie (należy wałkować bardzo cienko, im cieniej, tym lepiej - za grube ciastka mogą wyjść twarde). Foremkami wycinać dowolne kształty i ostrożnie przenosić na blaszkę. Jeśli ciasto się rwie, wałkować na tym samym papierze, na którym będziemy piec.
Ciasteczka imbirowe piec 175ºC przez około 8 – 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Są cienkie, więc łatwo je przypalić. Jeśli Wasz piec mocno przypieka od dołu, należy je piec na wysokim poziomie. Przełożyć do metalowej puszki.
Oryginalny przepis na stronie: mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub Lekcje w kuchni na Facebooku:
They look and sound good. Thank you.
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńOh wow. These look amazing! Definitely my kind of treat!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Nie miałam jeszcze okazji takich spróbować. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń