Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem |
Biszkopt z wiśniami, galaretką i budyniem czekoladowym to proste i tanie ciasto na zimno, idealne do przygotowania ze składników, który mamy pod ręką. Zawsze się udaje, będzie dobrym przepisem dla początkujących.
Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką składa się z cienkiego blatu biszkoptowego, ekspresowego kremu budyniowego i owoców. Krem budyniowy jest tu przygotowany najprostszą i najszybszą metodą - bez ucierania masła. Gorący budyń z masłem wylewamy tu na biszkopt, czekamy chwilkę, aż zastygnie i wylewamy galaretkę z owocami. Do ciasta można użyć wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika. Sprawdzą się też inne owoce, na przykład maliny, brzoskwinie czy truskawki.
Biszkopt z wiśniami i galaretką to nieskomplikowane, nie za słodkie ciasto, która uda się nawet na ostatnią chwilę. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie wiele innych przepisów na pyszne ciasta z wiśniami :)
Polecam też pyszne ciasto Ofelia z wiśniami i budyniem:
Biszkopt z wiśniami i galaretką, składniki:
na tortownicę o średnicy 21-24 cm:
na biszkopt (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml):
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki, w tym jedna czubata łyżka kakao,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty
krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru,
płaska łyżka kakao,
375 ml mleka,
50 g masła,
2 łyżki cukru (lub do smaku)
2 garści wydrylowanych wiśni (świeże, mrożone lub ze słoika)
1 opakowanie czerwonej galaretki
Biszkopt z wiśniami i galaretką, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu można ściąć delikatnie skórkę (wierzch), a następnie nasączyć mocną herbatą.
Przygotować masę budyniową: podgrzać połowę mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na biszkopt. Wystudzić.
Nałożyć wiśnie. Zalać tężejącą galaretką (musi być wyraźnie gęsta przed wylaniem, inaczej wsiąknie w ciasto - żeby szybciej gęstniała można chłodzić ją w lodówce). Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki i budyniu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
I would like a slice :)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńWhat a delicious looking sponge cake ! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńTo ciasto z wiśniami i galaretką brzmi nie tylko pysznie, ale również łatwo do przygotowania! Twój przepis jest jasny i przystępny, co sprawia, że nawet początkujący kucharze z łatwością sobie poradzą. Biszkopt z wiśniami, budyniem i galaretką to z pewnością doskonały pomysł na deser czy słodki poczęstunek dla rodziny i przyjaciół.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podkreśliłaś prostotę przygotowania kremu budyniowego, co z pewnością ułatwia proces pieczenia. Dodatkowo, możliwość używania różnych owoców, takich jak maliny, brzoskwinie czy truskawki, sprawia, że przepis jest uniwersalny i dostosowuje się do dostępności składników.
Dziękuję za dokładny opis etapów przygotowania ciasta. Mam nadzieję, że wielu ludzi skorzysta z tego przepisu i cieszy się smakiem tego nieskomplikowanego, ale wyjątkowego ciasta z wiśniami i galaretką. Smacznego! 😊🍰
Oh wow. This looks so delicious! Thank you for sharing <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Obłędnie wygląda to ciasto <3
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, wow po prostu!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda, w sobotę zamierzam to zrobić bo wpada do mnie dziewczyna i będziemy świętować zaległe walentynki a ten kolor jest nie dość ze obłędny to jeszcze na pewno Natalia się ucieszy bo kocha wiśnie
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis
OdpowiedzUsuń