Ciasto Czarna Owca |
Ciasto Czarna Owca to pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto z budyniem na dużą blachę - idealne do kawy na wszelkie rodzinne uroczystości. Taki murzynek z kremem budyniowym i dżemem posmakuje każdemu.
Jeśli zastanawiasz się jakie można zrobić ciasto z kremem, ale nie masz ochoty na biszkopt, murzynek przekładany dżemem i masą budyniową będzie strzałem w dziesiątkę.
Jakim kremem przełożyć murzynka?
W cieście Czarna Owca przygotowujemy domowy budyń z żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej.
Jak zrobić domowy budyń do masy?
Nie jest to o wiele bardziej skomplikowane niż przygotowanie budyniu z torebki. Mleko dzielimy na dwie części, w jednej mieszając mąki i żółtka. Jeśli użyjemy trzepaczki, nie będzie żadnych grudek i masa budyniowa wyjdzie idealnie gładka.
Jak zrobić, żeby budyń był gęsty?
Domowy budyń z mąki ziemniaczanej i pszennej wychodzi wyjątkowo gęsty, taki ma być do utarcia z masłem. Należy cały czas mieszać budyń do uzyskania pożądanej gęstości, zajmie to trochę dłużej niż podczas przygotowania budyniu z torebki.
Jak zrobić krem budyniowy do murzynka?
Domowy budyń do kremu należy wystudzić i zakryć folią, by dotykała wierzchu. Później wystarczy tylko stopniowo ucierać go z miękkim masłem i przełożyć ciasto.
Jakim kremem przełożyć murzynka zamiast budyniu?
Warto wypróbować na przykład masę ze śmietany i mascarpone.
Jaki dżem do ciasta czekoladowego?
Najlepszym wyborem będzie zdecydowanie kwaśny dżem z czarnej porzeczki, która fantastycznie łączy się ze słodkim kremem budyniowym i orzeszkami.
Ciasto Czarna Owca to pyszne ciasto czekoladowe przekładane dżemem i kremem budyniowym, nie jest zbyt słodkie i wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z budyniem:)
Polecam również przepis na pyszne ciasto AURORA z kremem budyniowym:
Ciasto Czarna Owca, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
Ciasto kakaowe:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki wody
szklanka cukru pudru (ja dałam 3/4 szklanki)
3 łyżki kakao
5 jajek (osobno żółtka i białka)
pół szklanki cukru do białek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
Krem budyniowy:
200g masła w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie)
500 ml mleka
2 żółtka
5-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
cukier waniliowy
Dodatkowo:
ok. 250 g niskosłodzonego dżemu porzeczkowego
prażone orzeszki ziemne, niesolone
Ciasto Czarna Owca, przygotowanie:
Olej, wodę, szklankę cukru pudru i 3 łyżki kakao podgrzać, aż cukier się rozpuści i wszystko się połączy. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać po kolei żółtka, zmiksować. Wlać wystudzoną mieszankę kakaową, zmiksować. Na koniec dodać wszystkie suche składniki, wymieszać dokładnie łyżką - nie mieszamy za długo, by nie powstał zakalec. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Ciasto można upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej da się przekroić.
Przygotować domowy budyń:
Mleko podzielić na dwie części, mniejszą podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodać żółtka i obie mąki, dokładnie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie ciepłe, wlać mieszaninę mleka z mąką. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty budyń (potrwa t dłuższą chwilę). Odstawić do wystudzenia, wierzch nakrywając folią, by dotykała budyniu (w ten sposób nie zrobi się kożuch)
Przygotować krem budyniowy:
Masło utrzeć mikserem na puch (na gładką, puszystą masę), następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ugotowanego wcześniej. Miksować, aż powstanie gładki krem. Uwaga - masło i budyń muszą być w tej samej pokojowej temperaturze, inaczej krem może się zwarzyć.
Na blat kakaowy rozsmarować część dżemu, nałożyć krem budyniowy (ok. 1/4 kremu zostawić na wierzch). Na krem nałożyć drugi blat kakaowy. Posmarować cienką warstwą pozostałego kremu. Nałożyć miejscowo pozostały dżem tworząc esy floresy. Posypać posiekanymi orzeszkami. Odstawić do lodówki do stężenia kremu.
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
Thanks for your recipe
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę wypróbować ;D
OdpowiedzUsuńz chęcią przetestuje ten przepis
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim cieście. Ale wygląda smakowicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń