kwietnia 12, 2024

Zupa gołąbkowa z ryżem

 

Zupa gołąbkowa z ryżem przepis
Zupa gołąbkowa z ryżem 

Zupa gołąbkowa z ryżem przepis

Zupa gołąbkowa z ryżem przepis


Zupa gołąbkowa z ryżem to szybka i pożywna zupa z mięsem mielonym i kapustą. Jeśli szukacie przepisu na proste danie dla całej rodziny i zastanawiacie się co zrobić z mięsem mielonym na szybko i czy z mielonego można zrobić zupę, koniecznie wypróbujcie ten przepis. 

Czego potrzeba do zupy gołąbkowej

W zasadzie do zupy gołąbkowej używamy tych składników, które tradycyjnie znajdziemy w gołąbkach: kapusty, ryżu, mielonego mięsa i pomidorów. Dodatkowo dodajemy włoszczyznę startą na wiórki. 

Jaka kapusta do zupy gołąbkowej z ryżem? 

Sprawdzi się kapusta biała, włoska, stożkowa, a nawet pekińska - użyjcie takiej, którą akurat macie pod ręką lub takiej, której używacie do gołąbków.

Jak się robi zupę z ryżem i mięsem mielonym?

Wszystkie składniki wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem lub wodą, dodać pomidory, trochę przypraw i poczekać, aż całość zmięknie. To takie proste :)

Zupa gołąbkowa z ryżem to samodzielne danie obiadowe, jest bardzo sycąca i smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie macie czasu na długie zawijanie, a macie ochotę na smak tradycji, bardzo polecam tę zupę. Smacznego :)

Na obiad z mięsa mielonego polecam również pyszny bigos cygański z klopsikami:



TUTAJ więcej przepisów na proste obiady :)


Zupa gołąbkowa z ryżem, składniki:

400-500 g mielonego mięsa

mała cebula,

marchewka,

korzeń pietruszki, 

mały kawałek selera,

3-4 łyżki ryżu,

ok. 400-500 g kapusty (białej, włoskiej, pekińskiej lub stożkowej),

2-3 litry bulionu lub wody,

puszka pomidorów,

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

liść laurowy,

2-3 ziarna ziela angielskiego,

sól, pieprz, majeranek, oregano, opcjonalnie słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru

pół małego pęczka koperku


Zupa gołąbkowa z ryżem, przygotowanie:

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso, posiekaną cebulę i włoszczyznę startą na wiórki. Dodać poszatkowaną kapustę, zalać całość wodą lub bulionem. Dodać ryż, ziele i liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Dodać zmiksowane pomidory z puszki oraz koncentrat do smaku. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić. Dodać posiekany koperek.  Uwaga - ryż gotowany w zupie mocno pęcznieje, jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dodać więcej bulionu lub wody. Jeśli nie przepadacie za rozgotowanym w zupie ryżem, można ugotować go osobno i podać w miseczkach, zalewając zupą. 


5 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę zupę, był okres, że robiłam dosyć często, ostatnio jakoś o niej zapomniałam, koniecznie muszę zrobić na dniach :D
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger