Zupa gołąbkowa z ryżem |
Zupa gołąbkowa z ryżem to szybka i pożywna zupa z mięsem mielonym i kapustą. Jeśli szukacie przepisu na proste danie dla całej rodziny i zastanawiacie się co zrobić z mięsem mielonym na szybko i czy z mielonego można zrobić zupę, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Czego potrzeba do zupy gołąbkowej?
W zasadzie do zupy gołąbkowej używamy tych składników, które tradycyjnie znajdziemy w gołąbkach: kapusty, ryżu, mielonego mięsa i pomidorów. Dodatkowo dodajemy włoszczyznę startą na wiórki.
Jaka kapusta do zupy gołąbkowej z ryżem?
Sprawdzi się kapusta biała, włoska, stożkowa, a nawet pekińska - użyjcie takiej, którą akurat macie pod ręką lub takiej, której używacie do gołąbków.
Jak się robi zupę z ryżem i mięsem mielonym?
Wszystkie składniki wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, zalać bulionem lub wodą, dodać pomidory, trochę przypraw i poczekać, aż całość zmięknie. To takie proste :)
Zupa gołąbkowa z ryżem to samodzielne danie obiadowe, jest bardzo sycąca i smakuje bardzo podobnie do tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie macie czasu na długie zawijanie, a macie ochotę na smak tradycji, bardzo polecam tę zupę. Smacznego :)
Na obiad z mięsa mielonego polecam również pyszny bigos cygański z klopsikami:
TUTAJ więcej przepisów na proste obiady :)
Zupa gołąbkowa z ryżem, składniki:
400-500 g mielonego mięsa
mała cebula,
marchewka,
korzeń pietruszki,
mały kawałek selera,
3-4 łyżki ryżu,
ok. 400-500 g kapusty (białej, włoskiej, pekińskiej lub stożkowej),
2-3 litry bulionu lub wody,
puszka pomidorów,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz, majeranek, oregano, opcjonalnie słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru
pół małego pęczka koperku
Zupa gołąbkowa z ryżem, przygotowanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso, posiekaną cebulę i włoszczyznę startą na wiórki. Dodać poszatkowaną kapustę, zalać całość wodą lub bulionem. Dodać ryż, ziele i liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Dodać zmiksowane pomidory z puszki oraz koncentrat do smaku. Gotować jeszcze kilka minut, doprawić. Dodać posiekany koperek. Uwaga - ryż gotowany w zupie mocno pęcznieje, jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dodać więcej bulionu lub wody. Jeśli nie przepadacie za rozgotowanym w zupie ryżem, można ugotować go osobno i podać w miseczkach, zalewając zupą.
jestem bardzo ciekaw tej zupy ;)
OdpowiedzUsuńThat looks tasty and nourishing.
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takiej zupie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę zupę, był okres, że robiłam dosyć często, ostatnio jakoś o niej zapomniałam, koniecznie muszę zrobić na dniach :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)