Ciasto Kruchy Kokosowiec |
Ciasto Kruchy Kokosowiec to wspaniały pomysł, jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto z wiórkami kokosowymi upiec na najbliższy weekend. Ciasto kokosowe na kruchym spodzie z kruszonką smakuje trochę jak Bounty, będzie idealne do popołudniowej kawy.
Jak się piecze ciasto kokosowe?
Aby upiec ciasto Kokosowiec wystarczy przygotować proste ciasto półkruche - nie wymaga ono podpiekania, ładnie wyrasta i nigdy nie wychodzi w nim zakalec. Dla najlepszego smaku i struktury kruche ciasto z kokosem należy najpierw dobrze schłodzić - tak postępujemy przy każdym cieście tego typu, wtedy odpowiednia kruchość jest gwarantowana.
Jak zrobić masę kokosową na ciasto?
Wystarczy wymieszać wiórki kokosowe ze śmietaną i cukrem, krótko podgrzać, a po ostudzeniu wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Przepis na ciasto Kokosowiec na kruchym cieście jest prosty i przyjemny, całość przygotowań nie zajmuje wiele czasu. Takie ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi na pewno posmakuje fanom kokosu. Smacznego :)
Jeśli szukacie przepisu na ciasto kokosowe polecam również Ciasto Aurora z wiórkami kokosowymi, budyniem i brzoskwiniami:
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na ciasta z wiórkami kokosowymi :)
Jak zrobić ciasto Kokosowiec?
CIASTO KRUCHY KOKOSOWIEC PRZEPIS:
Kruchy Kokosowiec, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25x35 cm
Ciasto kruche:
220g cukru
500g mąki pszennej,
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego,
250g zimnego masła
łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18 % (lub jogurtu greckiego)
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
250g kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
130g cukru pudru
5 białek
Dodatkowo:
polewa czekoladowa lub kakaowa (można też ciasto obsypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem czekolada lepiej tu pasuje)
Ciasto Kruchy Kokosowiec, przygotowanie:
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia rozetrzeć palcami z pokrojonym w kostkę zimnym masłem. Gdy masło będzie już w maleńkich kawałeczkach, dodać żółtka i śmietanę, a następnie następnie zagnieść rękoma ciasto. Podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną częścią wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Ciasto w blaszce oraz drugą kulkę ciasta włożyć do lodówki na 30 minut.
Wiórki kokosowe przesypać do blendera/ robota kuchennego i poszatkować na mniejsze kawałki (nie ma powstać mąka, tylko mniejsze kawałeczki).
Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i podgrzać, cały czas mieszając. Gdy masa będzie gorąca, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta, odrywać od niego małe kawałeczki i układać na masie kokosowej, tworząc dużą kruszonkę. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160°C około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem oblać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Oryginalny przepis na stronie malacukierenka.pl
Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńThank you. That looks delicious.
OdpowiedzUsuńThanks, Natalia, for sharing the recipe of the coconut crumble cake. The cake looks great!
OdpowiedzUsuńAle super, uwielbiam kokosowe smaki, kradnę ☺️
OdpowiedzUsuńCiasto:
OdpowiedzUsuń200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła (zimnego)
1 jajko
szczypta soli