Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką |
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką to pyszne ciasto serowo-czekoladowe, idealne dla gości na różne okazje. Jeśli lubicie sernik i ciasta czekoladowe, to połączenie na pewno Wam posmakuje.
Przepis na Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką wymaga trochę pracy - najpierw należy przygotować wilgotne ciasto czekoladowe z serem, pamiętając o dokładnym ubiciu białek oraz obu mas. Ciasto łaciate z serem wymaga wielu składników - ważne, by niczego nie przeoczyć, wtedy na pewno uda się idealnie. Ciasto kakaowe z serem i galaretką powinno być puszyste, delikatne, maślane i rozpływające się w ustach. Całość wymaga również schłodzenia i stężenia wszystkich warstw.
Jak zrobić Ciasto Serowy Łaciatek?
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką przypomina trochę popularne ciasto Izaura (kliknij TU po mój przepis). Tutaj ciasto czekoladowo-serowe przygotuje się jednak jako ciasto ucierane na maśle, ciasto Izaura natomiast jak murzynka. Dodatkowo ciasto Serowy Łaciatek zawiera owoce i orzeźwiającą galaretkę - moim zdaniem najlepiej sprawdzi się tu malinowa lub brzoskwiniowa.
Łaciate ciasto serowo-czekoladowe po zmiksowaniu obu mas jest dość gęste. Po wyłożeniu ciasta czekoladowego warto zrobić nieregularne wgłębienia łyżką, wyłożyć w nie masę serową, powciskać brzoskwinie i nieregularnie powykładać resztę sera wyrównując wierzch, Po upieczeniu i wystudzeniu Serowy Łaciatek może mieć lekko pofalowany wierzch - wszystkie wgłębienia doskonale pokryje galaretka.
Łaciate ciasto z serem i galaretką to idealny przepis jeśli macie więcej czasu. Ciasto Serowy Łaciatek na dużą blachę jest podzielne, sycące, nieprzesłodzone i świetne do kawy. Bardzo polecam, smacznego.
Polecam również moje pyszne ciasto czekoladowo serowe SEROWY OKRUSZEK:
TUTAJ znajdziecie również inne moje ciasta warstwowe:)
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką przepis:
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką, składniki:
Na ciasto czekoladowe:
150 g masła,
2/3 szklanki cukru,
4 jajka,
szczypta soli,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki ciemnego kakao,
10 łyżek mleka
na masę serową:
500 g sera trzykrotnie mielonego,
100 g masła,
1/2 szklanki cukru,
3 jajka,
pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
1/2 łyżki mąki pszennej,
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
puszka brzoskwiń (ja nie wykorzystałam całej puszki, resztę można wykorzystać do innego deseru lub koktajlu albo pokrojone zamrozić do innego wypieku)
2 galaretki malinowe plus 3 szklanki wody,
Ciasto Serowy Łaciatek z brzoskwiniami i galaretką, przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie dokładnie osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi pojedynczo żółtkami. Dodać porcjami mleko i mąkę z dodatkami (będzie gęste).Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać łopatką, wyłożyć do przygotowanej blaszki.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, pojedynczo dodać najpierw żółtka, a następnie po łyżce sera. Dodać proszek budyniowy, proszek do pieczenia i obie mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy łopatki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W kakaowym spodzie zrobić łyżką delikatne zagłębienia, włożyć w nie porcje masy serowej. W ciasto powciskać kawałki owoców i przykryć go pozostałą masą serową. Wyrównać wierzch. Piec ok. 60 minut - jeśli wierzch będzie się za szybko przypiekał, nakryć go papierem do pieczenia. Wystudzić najlepiej w uchylonym piekarniku.
Galaretki przygotować używając 3 szklanek wody. Przed wylaniem na ciasto musi być bardzo mocno tężejąca, mocno gęsta, prawie do wyłożenia, a nie przelania - zbyt wilgotna spłynie po cieście. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe
OdpowiedzUsuńale pysznie prezentuje się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńI think I am too lazy to make this cake - but would like a slice just the same.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, gdyż uwielbiam serniki i wszystko, co zawiera kakao😀
OdpowiedzUsuń