Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem |
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem to szybkie ciasto z dużą ilością jabłek. Takie wilgotne ciasto z jabłkami na oleju jest puszyste i pyszne, idealne dla początkujących w kuchni, bo zawsze się udaje.
Jakie jabłka do ciasta salceson z cynamonem?
Ciasto Salceson z jabłkami i cynamonem na oleju może być przygotowane z Waszymi ulubionymi jabłkami. Ma być ich dużo, bo to głownie one nadadzą ciastu wilgoć. Ja użyłam tym razem papierówek, bo jest na nie sezon, ale skorzystajcie z takich, które najbardziej lubicie lub macie pod ręką. Takie letnie ciasto z papierówką to wspaniały podwieczorek do herbaty.
Jak się piecze ciasto salceson z jabłkami i cynamonem?
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem jest wprost błyskawiczne w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet dzieci. Wystarczy tylko dobrze zmiksować ciasto, a następnie dorzucić pokrojone na duże kawałki jabłka. Jest to ciasto z dużą ilością jabłek, więc podczas mieszania może Wam się wydawać, że owoców w stosunku do masy jest zbyt wiele, ale tak właśnie ma być :)
Co można zrobić z dużą ilością jabłek? Jakie ciasto robi się z jabłek papierówek?
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami na oleju to nie jedyne ciasto z papierówką jakie możecie upiec. Polecam Wam również moją pyszną i tanią szarlotkę z papierówkami, szarlotkę królewską z galaretką oraz wiele innych moich ciast z jabłkami, które znajdziecie klikając TUTAJ.
Zobaczcie również przepis na mój pyszny jabłecznik ucierany jak z dawnych lat:
Proste ciasto z jabłkami papierówkami - jak zrobić
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem przepis
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem, składniki:
na blaszkę 20x30 cm, szklanka ma pojemność 250 ml:
3 duże jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
szklanka cukru,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
cukier wanilinowy,
łyżka kakao,
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
4 duże jabłka (u mnie 6 średnich papierówek)
opcjonalnie szklanka posiekanych orzechów włoskich
cukier puder do posypania gotowego ciasta lub polewa czekoladowa
Ciasto Salceson z jabłkami papierówkami i cynamonem, przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, gęstą, puszystą masę. Dodać jogurt i olej, zmiksować. Wsypać przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon. Całość wymieszać na jednolitą masę - nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Dodać jabłka z orzechami i ponownie krótko wymieszać.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem blaszkę. Piec w 180 C około 50 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym lub oblać polewą.
Oryginalny przepis na stronie: zjemto.blog
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuń