Ciasto z kisielem na oleju (Mleczny Kisielak) |
Ciasto z kisielem na oleju (Mleczny Kisielak)
Ciasto z kisielem na oleju, czyli Mleczny Kisielak, to pyszne, wilgotne i bardzo puszyste ciasto z kisielem cytrynowym. Jest bardzo proste w przygotowaniu, wspaniale smakuje z filiżanką herbaty.
Szybkie ciasto z kisielem
Ciasto z kisielem na oleju nie wymaga wiele czasu i pracy. Należy jednak pamiętać, by dokładnie ubić białka z cukrem, a po dodaniu mąki mieszać całość krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto kisielowe moim zdaniem najlepiej smakuje z kisielem cytrynowym, ale możecie też użyć dwóch smaków, by zyskać ciasto w dwóch smakach i kolorach. Warto zaznaczyć, że niektóre kisiele zdecydowanie lepiej barwią ciasto od innych.
Ciasto z kisielem na dużą blachę
Ciasto kisielowe z olejem to ciasto na dużą blachę. Taka wersja familijna świetnie sprawdzi się dla niespodziewanych gości. Mimo że Mleczny Kisielak to proste, domowe ciasto, bardzo szybko znika z talerzy :)
Jak zrobić babkę z kisielem?
Jeśli ciasto z kisielem na oleju chcielibyście zamienić w babkę, wystarczy tylko zmniejszyć proporcje składników o połowę i przelać ciasto do podłużnej blaszki na babkę (lub takiej z kominkiem). W takiej wersji ciasto kisielowe świetnie sprawdzi się na przykład na Wielkanoc.
Co można zrobić z kisielu?
Ciasto z kisielem na oleju to wspaniały pomysł na kisiel, którego nie macie ochoty jeść tradycyjnie. Za każdym razem może smakować i wyglądać troszkę inaczej. Świetnie sprawdzi się na piknik i na wycieczki, bo bardzo dobrze znosi przechowywanie.
Zobaczcie również moje pyszne ciasto Ofelia z wiśniami:)
Jak zrobić ciasto z kisielem na oleju?
Ciasto z kisielem na oleju (Mleczny Kisielak) przepis
Ciasto z kisielem na oleju Mleczny Kisielak, składniki:
szklanka ma objętość 250 ml
na blaszkę o wymiarach 25x35cm
6 jajek
1 i 1/3 szklanki cukru
szklanka mleka
szklanka oleju
3 szklanki mąki pszennej
1 kisiel wisniowy-38 g
1 kisiel cytrynowy-38 g (można użyć dwóch opakowań kisielu o jednym smaku np, cytrynowym)
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
lukier:
kilka czubatych łyżek cukru pudru plus kilka łyżeczek soku z cytryny
Ciasto z kisielem na oleju Mleczny Kisielak, przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Gdy cały cukier będzie zmiksowany i masa będzie biała, gęsta i lśniąca, dodać po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu. Do puszystej masy jajecznej ciągle miksując wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko.
Do masy dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować krótko, tylko do połączenia wszystkich składników. Masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, wymieszać. Jeśli używamy tylko jednego smaku kisielu, masy nie trzeba dzielić na pół, tylko oba opakowania kisielu dodać do zmiksowanej masy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać na przemian masę cytrynową i masę wiśniową (jeśli używamy dwóch smaków kisielu). Piec w 180 C około 50-60 minut (u mnie ciasto piekło się 50 minut). Gdyby wierzch ciasta za szybko się rumienił, zakryć go papierem do pieczenia.
Przyrządzić lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny by stworzył dość gęstą polewę. Po lekkim wystudzeniu oblać wystudzone ciasto i opcjonalnie posypać posypką, płatkami migdałowymi lub kokosem.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
O mamo, takiego wydania to jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń