Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką przepis |
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką lub ciasto z wiśniami i pianą to tradycyjny, polski wypiek idealny w sezonie na świeże wiśnie. Kwaskowate owoce świetnie łączą się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste.
Jak zrobić kruche ciasto z owocami?
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie kruchego ciasta (to bardzo ważne zwłaszcza w upały). Ja przyspieszam sobie pracę i wkładam ciasto do zamrażarki na 10 minut - ma być mocno zimne, ale nie zamrożone. Takie zimne ciasto o wiele lepiej się piecze, a po upieczeniu jest bardzo kruche i pyszne. Kruszonkę na wierzch ciasta z wiśniami możecie poskubać palcami na wierzch lub zetrzeć mocno schłodzone ciasto na tarce.
Jak zrobić wiśnie do ciasta?
Wiśnie do ciasta należy oczywiście wydrylować, czyli pozbawić pestek. Aby nasze ciasto z wiśniami i pianą nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać wiśnie ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania nadmiar soku z owoców. Owoce nakładamy na ciasto w całości. Do ciasta możecie użyć wiśni świeżych, rozmrożonych i dobrze odsączonych lub ze słoika.
Jak zrobić bezę na kruche ciasto?
Ciasto z wiśniami i bezą nie wymaga wielu trudnych kroków. Aby przygotować bezę na kruche ciasto należy bardzo dokładnie i stopniowo miksować białka z cukrem do uzyskania gęstej, białej, lśniącej masy. Cukier dodajemy po łyżce, partiami. Na koniec dodajemy odrobinę skrobi i wykładamy całość na owoce.
Jakie ciasto można upiec z wiśniami?
Ciasta z wiśniami są bardzo popularne na mojej stronie. Jeśli szukacie przepisu na ciasto dla gości, moje ciasto Rubin z wiśniami i kremem budyniowym sprawdzi się idealnie, podobnie jak ciasto Wiśniowiec lub Bezowiec z wiśniami. Jeśli wolicie coś łatwiejszego i prostszego, polecam bardzo tanie ciasto na oleju z wiśniami lub biszkopt z wiśniami i galaretką.
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje pyszne ciasta z wiśniami. Zachęcam do pieczenia :)
Zobaczcie również ciasto Ofelia z wiśniami:
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką przepis
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką składniki:
na tortownicę o średnicy 23 cm (lub troszkę większą)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki,1/3 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
125 g zimnego masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
beza / piana:
150 g cukru,
3 białka,
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
nadzienie:
350 g wydrylowanych wiśni,
łyżka skrobi ziemniaczanej,
kilka łyżeczek bułki tartej
Ciasto z wiśniami, bezą i kruszonką, przygotowanie:
Przygotować ciasto: mąkę, proszek, cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozłożyć na dnie blaszki (ja wylepiam palcami, ale można rozwałkować). Ponakłuwać widelcem i schłodzić (w zamrażarce około 10 minut lub w lodówce minimum 30 minut (ma być mocno zimne i twardsze). Drugą część ciasta również schłodzić w lodówce lub krócej w zamrażarce.
Schłodzone ciasto na dnie blaszki posypać odrobiną bułki tartej (wchłania wilgoć z owoców). Na cieście ułożyć wiśnie wymieszane ze skrobią ziemniaczaną.
Ubić pianę z białek na sztywno, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć drugą część ciasta. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. Gdyby ciasto za mocno się rumieniło od góry, można pod koniec pieczenia zakryć je papierem. W trakcie pieczenia piana może się unieść, by potem nieznacznie opaść. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
That sounds good. Thank you.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robię ciasta z jabłkami, wiśniami, truskawkami, śliwkami, a jeszcze nigdy nie próbowałam upiec ciasta z wiśniami. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń