lipca 22, 2024

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy przepis
Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy przepis

 


Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy przepis

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy przepis



Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy



Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy to prosty przepis na kabaczka, który będzie idealny do wykorzystania w sezonie. Taki duszony kabaczek na obiad smakuje każdemu i nie sposób go zepsuć.

Jak smacznie przyrządzić kabaczka?

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy to wspaniałe letnie danie z sezonowych składników. Warzywa mają wtedy najwięcej smaku. Sam kabaczek jest bardzo neutralny, dlatego przejmuje smaki innych wyrazistych dodatków takich jak dobrej jakości kiełbasa, pieczarki czy słodka papryka.

Co dodać do leczo z kabaczka?

Tradycyjnie proste leczo z kabaczka zawiera paprykę, kiełbasę i pomidory. Może też zawierać pieczarki, jeśli je lubicie. Ciekawą wersją leczo jest leczo z kabaczka i piersi z kurczaka. Leczo wegetariańskie zamiast kiełbasy lub mięsa można wzbogacić o ciecierzycę, fasolę lub soczewicę. 

Jakie przyprawy dodać do leczo z kabaczka?

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy jest u mnie doprawione ziołami i sporą ilością papryki. Użyjcie ulubionych ziół których dodajecie do sosu pomidorowego lub warzyw, Wasze leczo może być bardziej łagodne lub przyrządzone na ostro.

Czy kabaczka obiera się ze skóry do leczo?

Kabaczek ma dość grubą skórę, o ile cukinii często nie obieram, tak zawsze pozbywam się skórki z kabaczka. 

Kabaczek przepisy na obiad

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy to nie jedyne danie, które możecie przygotować z tego pysznego, zdrowego warzywa. Wypróbujcie na przykład mój świetny przepis na pasztet z kabaczka lub kabaczka faszerowanego mięsem mielonym. 

Leczo z kabaczka do słoików

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy to świetne leczo na zimę do słoików. Zrezygnujcie tylko z kiełbasy i przełóżcie gorące, wrzące leczo do idealnie czystych wyparzonych słoików i zapasteryzujcie w piekarniku lub garnku. Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu, po otwarciu leczo można połączyć z podsmażoną kiełbasą. 







Jak zrobić leczo z kabaczka?

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy przepis


Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy, składniki:


1 średniej wielkości kabaczek lub pół dużego,
duża czerwona papryka,
ok. 300 - 400 g kiełbasy dobrej jakości,
250 g pieczarek, opcjonalnie
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1- 2 szklanek wody,
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i opcjonalnie ostra papryka (zamiast tych przypraw można skorzystać z ulubionej mieszanki przypraw do leczo lub ziołowej)

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy, przygotowanie:

Kabaczka obrać ze skóry o pozbawić pestek. Pokroić w średniej wielkości kostkę. 
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę, po chwili dodać plasterki pieczarek jeśli ich używamy. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz kabaczka. (składników jest sporo, dlatego najlepiej smażyć je partiami). Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić. 

Do wszystkich składników dodać koncentrat i pomidory z puszki z zalewą (lub świeże pokrojone pomidory bez skórki).  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy podajemy z pieczywem lub ewentualnie z ryżem.  

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



3 komentarze:

  1. Chętnie zrobię, uwielbiam leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leczo to moje ulubione danie-szczególnie lubię z dużą ilością pikantnej papryki i swojską kiełbasą z Zalasku, którą oczywiście polecam! (od Zakłądu Mięsnego Karol-oczywiście),.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger