sierpnia 30, 2024

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką
Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką


Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką to bardzo proste ciasto z budyniem i galaretką na biszkopcie, które wspaniale pasuje do filiżanki kawy. 

Ciasto Chrupek z galaretką, budyniem i kokosem

Ciasto Budyniowy Chrupek składa się z cienkiego jasnego biszkoptu, warstwy galaretki, tradycyjnego kremu budyniowego z masłem i pysznej chrupiącej posypki. Mimo że jest to ciasto warstwowe, nie wymaga bardzo wiele pracy, jednak wymaga czasu, by wszystkie warstwy odpowiednio stężały.

Biszkopt z 2 jaj

Aby przygotować Ciasto Chrupek z galaretką i budyniem, należy upiec bardzo prosty biszkopt z 2 jaj. To najprostszy biszkopt na świecie - uda się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada. To podstawa wielu moich wypieków - gdy chcę przygotować ciasto na dużą blaszkę lub upiec tort, po prostu zwiększam ilość składników o 2 - 3 razy w zależności jak duży blat biszkoptu potrzebuję. 

Ile pieczemy biszkopt z 2 jaj?

Taki cienki biszkopt na tortownicę potrzebuje 18 minut pieczenia. 

Jak zrobić prosty krem budyniowy?

Domowy krem budyniowy z gotowego budyniu jest prosty w przygotowaniu, choć należy pamiętać o kilku sprawach. Taka najprostsza masa budyniowa z budyniu z torebki uda się idealnie, gdy masło oraz budyń będą w takiej samej temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w przeciwnym wypadku masa może się rozwarstwić. 

Co zrobić żeby krem budyniowy był puszysty?

Domowy krem budyniowy będzie puszysty jeśli dokładnie ubijecie masło z cukrem, a następnie stopniowo, łyżka po łyżce będziecie dodawać wystudzony budyń. Cały czas należy miksować masę. Jeśli wypróbujecie już Ciasto Chrupek, pamiętajcie, że krem budyniowy do tarty, tortu lub kruchych babeczek również sprawdzi się idealnie - jeśli potrzebujecie go więcej, po prostu zwiększcie ilość składników razy dwa.

Ciasto z posypką kokosową

Ciasto Budyniowy Chrupek z galaretką wieńczy wspaniale chrupiąca posypka z kokosu, migdałów i płatków owsianych. Taka posypka świetnie sprawdzi się w wielu innych wypiekach i deserach, poratuje Was również, jeśli zastanawiacie się jak uratować pęknięte ciasto. 

Przepisy na ciasta z kremem budyniowym 

Ciasta z budyniem i domowym kremem budyniowym cieszą się na mojej stronie największą popularnością. Bardzo lubiane jest na przykład pyszne Ciasto Aurora z kokosem, budyniem i galaretką oraz Ciasto Malinowa Kostka z budyniem malinowym, galaretką i bezą

TUTAJ znajdziecie wszystkie moje najlepsze przepisy na ciasta z kremem budyniowym.


Zobaczcie również przepis na pyszne Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś:






Jak zrobić ciasto Budyniowy Chrupek?


Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką przepis

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką, składniki:

na tortownicę o średnicy 21-24 cm:


na biszkopt:


2 jajka,

1/3 szklanki cukru,

1/2 szklanki mąki pszennej,

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


do nasączenia: kilka łyżek wody z sokiem z cytryny

jedna galaretka cytrynowa lub inna 


krem budyniowy 100 g masła,

375 ml mleka

2 łyżki cukru (lub do smaku)

1 budyń waniliowy lub śmietankowy (opakowanie 40 g)


posypka kokosowo-owsiana z migdałami:

2 łyżki masła

ok. 2 łyżek cukru pudru,

2 łyżki płatków owsianych,

2 łyżki wiórków kokosowych,

2 łyżki płatków migdałowych (można zastąpić płatkami owsianymi lub kokosem)


Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką, przygotowanie:

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. 

Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (warto użyć trochę mniej wody niż zalecano na opakowaniu). Gdy będzie wyraźnie tężejącą, będzie wyraźnie gęstnieć, wylać ją na biszkopt i schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Przygotować krem budyniowy: budyń ugotować na 375 ml mleka - należy go gotować do momentu, gdy mocno zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia, musi mieć temperaturę pokojową, taką samą jak masło (można zrobić to dzień wcześniej). Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo, po łyżce, dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Powstały krem budyniowy nałożyć na galaretkę.

Przygotować chrupiącą posypkę: na maśle zrumienić kokos, płatki migdałowe i płatki owsiane z cukrem - należy podsmażać całość kilka minut, aż staną się złote i chrupiące. Wystudzić mieszankę i posypać nią ciasto. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger