Ciasto Jogurt i Czekolada - ciasto czekoladowe z jogurtem greckim |
Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim)
Ciasto Jogurt i Czekolada to wilgotne ciasto czekoladowe z jogurtem greckim i brzoskwiniami z puszki. Takie warstwowe ciasto na imprezę urodzinową, imieninową, szkolną lub po prostu rodzinną na pewno posmakuje Waszym gościom.
Ciasto warstwowe czekoladowe
Ciasto Jogurt i czekolada to pyszne ciasto warstwowe czekoladowe. Składa się z wilgotnego ciasta z czekoladą mleczną i gorzką, z pieczonej warstwy jogurtowej z brzoskwiniami i jogurtowej pianki z galaretką. Mimo wielu warstw ciasto nie jest trudne i zawsze się udaje.
Ciasto czekoladowe z jogurtem greckim
Ciasto Jogurt i Czekolada to ciasto czekoladowe z jogurtem greckim. Jeśli lubisz wilgotne ciasto czekoladowe, ten przepis jest dla Ciebie. Czekoladowy, mięciutki spód świetnie łączy się tu owocami i warstwą jogurtu, który dodaje ciasto wilgoci. Myślę, że samo czekoladowe ciasto byłoby też smaczne bez żadnych dodatków w postaci dodatkowych warstw. Wyraźnie czuć w nim czekoladę, jest delikatne i bardzo smaczne.
Jak zrobić ciasto czekoladowe - składniki?
Prawdziwe ciasto czekoladowe powinno zawierać oczywiście czekoladę. W tym przepisie mamy czekoladę mleczną oraz gorzką, jajka, masło i kilka innych podstawowych składników.
Wilgotne ciasto czekoladowe duża blacha
Ciasto Jogurt i Czekolada to przepis na ciasto czekoladowe na dużą blachę. Na moich zdjęciach widzicie ciasto upieczone z połowy porcji w mniejszej kwadratowej blaszce, ale jeśli planujecie spotkanie w większym gronie, przepis zawiera składniki na dużą, familijną blaszkę.
Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim)
Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim), składniki:
na dużą blaszkę ciasta 25x35 cm lub trochę większą (na moich zdjęciach jest to ciasto z połowy porcji)
ciasto czekoladowe:
300 g masła100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
8 jajek
180 g drobnego cukru
300 g mąki
łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mmasa jogurtowa
400 g jogurtu greckiego
250 g śmietany 18 %
2 jajka
50 g drobnego cukru
1 budyń waniliowy
puszka brzoskwiń w syropie
pianka jogurtowa
syrop z brzoskwiń plus woda,
2 galaretki brzoskwiniowe
400 g jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30 %
Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim), przygotowanie:
Ciasto czekoladowe:
Na parze rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić do letniej temperatury. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. Do masy maślanej z czekoladą dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao. Zmiksować krótko całość. Dodać w 3 porcjach pianę z białek i krótko wymieszać szpatułką. Wylać do wyłożonej papierem blaszki.
Masa jogurtowa: jajka zmiksować z cukrem na jasną gęstą masę, dodać jogurt, śmietanę i przesiany budyń. Zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę, dokładnie odsączone brzoskwinie i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec w 175 C ok. 40 min. Ciasto przestudzić.
Pianka: syrop po brzoskwiniach uzupełnić wodą do 0,5 l. Zagotować i rozpuścić w tym galaretki. Ostudzić. Ubić śmietankę na sztywno, dodać jogurt, a następnie stopniowo z ostudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Odstawić na kilka minut do lodówki, aż pianka zacznie być tężejąca (zbyt płynna masa wsiąknie w ciasto). Tężejącą piankę wyłożyć na wierzch ciasta, posypać startą czekoladą i schłodzić do zastygnięcia pianki.
Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, myślę że niebawem zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Muszę wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę tego typu ciacho, wow :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła można użyć margaryny lub zrobić pół na pół z masłem ?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić masło margaryną lub zrobić pół na pół :)
UsuńZamiast brzoskwiń można dodać śliwki pozdrawiam serdecznie ♥️🌹
OdpowiedzUsuńJasne, pozdrowienia :)
Usuń