sierpnia 02, 2024

Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim)

Ciasto Jogurt i Czekolada ciasto czekoladowe z jogurtem greckim przepis
Ciasto Jogurt i Czekolada - ciasto czekoladowe z jogurtem greckim 

Ciasto Jogurt i Czekolada ciasto czekoladowe z jogurtem greckim przepis

Ciasto Jogurt i Czekolada ciasto czekoladowe z jogurtem greckim przepis 

Ciasto Jogurt i Czekolada ciasto czekoladowe z jogurtem greckim przepis


Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim)


Ciasto Jogurt i Czekolada to wilgotne ciasto czekoladowe z jogurtem greckim i brzoskwiniami z puszki. Takie warstwowe ciasto na imprezę urodzinową, imieninową, szkolną lub po prostu rodzinną na pewno posmakuje Waszym gościom.

Ciasto warstwowe czekoladowe

Ciasto Jogurt i czekolada to pyszne ciasto warstwowe czekoladowe. Składa się z wilgotnego ciasta z czekoladą mleczną i gorzką, z pieczonej warstwy jogurtowej z brzoskwiniami i jogurtowej pianki z galaretką. Mimo wielu warstw ciasto nie jest trudne i zawsze się udaje.

Ciasto czekoladowe z jogurtem greckim

Ciasto Jogurt i Czekolada to ciasto czekoladowe z jogurtem greckim. Jeśli lubisz wilgotne ciasto czekoladowe, ten przepis jest dla Ciebie. Czekoladowy, mięciutki spód świetnie łączy się tu owocami i warstwą jogurtu, który dodaje ciasto wilgoci. Myślę, że samo czekoladowe ciasto byłoby też smaczne bez żadnych dodatków w postaci dodatkowych warstw. Wyraźnie czuć w nim czekoladę, jest delikatne i bardzo smaczne.

Jak zrobić ciasto czekoladowe - składniki?

Prawdziwe ciasto czekoladowe powinno zawierać oczywiście czekoladę. W tym przepisie mamy czekoladę mleczną oraz gorzką, jajka, masło i kilka innych podstawowych składników.

Wilgotne ciasto czekoladowe duża blacha

Ciasto Jogurt i Czekolada to przepis na ciasto czekoladowe na dużą blachę. Na moich zdjęciach widzicie ciasto upieczone z połowy porcji w mniejszej kwadratowej blaszce, ale jeśli planujecie spotkanie w większym gronie, przepis zawiera składniki na dużą, familijną blaszkę.

Jakie ciasta na imprezę?

Na mojej stronie znajdziecie całe mnóstwo fantastycznych ciast warstwowych na imprezę. Czytelnicy bardzo lubią na przykład moje Ciasto Ferrero Rocher, pyszne Ciasto Aurora z brzoskwiniami z puszki lub Ciasto Czarna Owca z czarną porzeczką i orzeszkami. Więcej pysznych ciast warstwowych znajdziecie klikając TUTAJ.

Zobaczcie również mój przepis na Ciasto Wiśniowy Bezowiec:





Jak zrobić ciasto czekoladowe z jogurtem greckim?

Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim)


Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim), składniki:

na dużą blaszkę ciasta 25x35 cm lub trochę większą (na moich zdjęciach jest to ciasto z połowy porcji)


ciasto czekoladowe:

300 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
8 jajek
180 g drobnego cukru
300 g mąki
łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mmasa jogurtowa


400 g jogurtu greckiego
250 g śmietany 18 %
2 jajka
50 g drobnego cukru
1 budyń waniliowy

puszka brzoskwiń w syropie


pianka jogurtowa


syrop z brzoskwiń plus woda,
2 galaretki brzoskwiniowe
400 g jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30 %
50 g startej gorzkiej czekolady


Ciasto Jogurt i Czekolada (ciasto czekoladowe z jogurtem greckim), przygotowanie:

Ciasto czekoladowe:

Na parze rozpuścić masło z czekoladą, ostudzić do letniej temperatury. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru. Do masy maślanej z czekoladą dodać żółtka, resztę cukru i zmiksować. Przesiać tutaj mąkę z proszkiem i kakao. Zmiksować krótko całość. Dodać w 3 porcjach pianę z białek i krótko wymieszać szpatułką. Wylać do wyłożonej papierem blaszki.

Masa jogurtowa: jajka zmiksować z cukrem na jasną gęstą masę, dodać jogurt, śmietanę i przesiany budyń. Zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę, dokładnie odsączone brzoskwinie i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto czekoladowe. Piec w 175 C ok. 40 min. Ciasto przestudzić.

Pianka: syrop po brzoskwiniach uzupełnić wodą do 0,5 l. Zagotować i rozpuścić w tym galaretki. Ostudzić. Ubić śmietankę na sztywno, dodać jogurt, a następnie stopniowo z ostudzoną, ale wciąż płynną galaretką. Odstawić na kilka minut do lodówki, aż pianka zacznie być tężejąca (zbyt płynna masa wsiąknie w ciasto). Tężejącą piankę wyłożyć na wierzch ciasta, posypać startą czekoladą i schłodzić do zastygnięcia pianki. 

Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


8 komentarzy:

  1. Przepis zapisany, myślę że niebawem zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Muszę wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widzę tego typu ciacho, wow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast masła można użyć margaryny lub zrobić pół na pół z masłem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić masło margaryną lub zrobić pół na pół :)

      Usuń
  5. Zamiast brzoskwiń można dodać śliwki pozdrawiam serdecznie ♥️🌹

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger