Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju |
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju to pyszny Gruszkowiec czekoladowy, który zawsze się udaje i nikomu nie sprawia problemów w przygotowaniu. Takie wilgotne ciasto z gruszkami na pewno posmakuje Waszym gościom.
Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju jest naprawdę szybkie, wymaga minimum pracy. Ciasto czekoladowe należy tylko bardzo krótko wymieszać, wcisnąć gruszki i upiec. Po ostudzeniu całość wieńczy błyskawiczny krem budyniowy na gorąco, w którym nigdy nie zdarzają się grudki - nie potrzeba ucierania. Szybkie ciasto z gruszkami na oleju posypałam uprażonymi płatkami migdałów, ale jeśli wolicie, możecie posypać je wiórkami kokosowymi lub oblać polewą czekoladową.
Jak zrobić gruszki do ciasta?
Moje ciasto z gruszkami i budyniem na oleju zawiera świeże gruszki. Wystarczy je tylko obrać i pokroić w dużą kostkę - nie potrzeba żadnego innego przygotowania. Jeśli nie macie świeżych gruszek, ciasto z gruszkami w syropie lub ciasto z gruszkami ze słoika wyjdzie równie smaczne.
Czy gruszka nadaje się do ciasta?
Gruszki bardzo dobrze sprawdzają się w różnych wypiekach. Możecie dodać je do szarlotki lub mieszać z innymi owocami i piec w ciastach ucieranych. Jeśli nie macie akurat gruszek, moje ciasto z budyniem na oleju wyjdzie świetnie na przykład z jabłkami lub brzoskwiniami.
Ciasto z gruszkami i budyniem - duża blacha
Moje dzisiejsze ciasto z gruszkami na oleju zawiera proporcje na małą blaszkę ciasta. Jeśli będziecie mieć więcej gości, na dużą blachę należy podwoić wszystkie składniki w podanym przepisie
Jakie ciasto można upiec z gruszkami? Co zrobić z gruszek na szybko?
Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto z gruszką upiec następnie, polecam również mój przepis na kruche ciasto z gruszkami i budyniem oraz szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami i kruszonką.
Zobaczcie również mój przepis na pyszny jabłecznik z budyniem:
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju przepis
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju, składniki:
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju, przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać gruszki pokrojone w dużą kostkę. Piec w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut. Wystudzić.
Przygotować błyskawiczny krem budyniowy: budyń dokładnie rozmieszać z połową mleka, by nie było grudek. Drugą połowę mleka podgrzać z cukrem i masłem. Do podgrzanego mleka z masłem wlać mieszankę z budyniem i gotować do wyraźnego zgęstnienia. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i wyrównać wierzch. Posypać migdałami lub kokosem albo polać polewą czekoladową (polewę wylewamy na przestudzony budyń, wiórki lub migdały sypiemy na gorący). Ciasto z gruszkami i budyniem jest gotowe do krojenia, gdy budyń całkowicie zastygnie i się wystudzi.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Ojej, ale to muszą być pyszności! Nigdy nie jadłam ciasta z gruszką, jestem bardzo ciekawa tego smaku!
OdpowiedzUsuńThis looks scrumptious! What a fantastic recipe.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń