sierpnia 23, 2024

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju
Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju to pyszny Gruszkowiec czekoladowy, który zawsze się udaje i nikomu nie sprawia problemów w przygotowaniu. Takie wilgotne ciasto z gruszkami na pewno posmakuje Waszym gościom. 

Szybkie ciasto z gruszkami i budyniem

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju jest naprawdę szybkie, wymaga minimum pracy. Ciasto czekoladowe należy tylko bardzo krótko wymieszać, wcisnąć gruszki i upiec. Po ostudzeniu całość wieńczy błyskawiczny krem budyniowy na gorąco, w którym nigdy nie zdarzają się grudki - nie potrzeba ucierania. Szybkie ciasto z gruszkami na oleju posypałam uprażonymi płatkami migdałów, ale jeśli wolicie, możecie posypać je wiórkami kokosowymi lub oblać polewą czekoladową.

Jak zrobić gruszki do ciasta?

Moje ciasto z gruszkami i budyniem na oleju zawiera świeże gruszki. Wystarczy je tylko obrać i pokroić w dużą kostkę - nie potrzeba żadnego innego przygotowania. Jeśli nie macie świeżych gruszek, ciasto z gruszkami w syropie lub ciasto z gruszkami ze słoika wyjdzie równie smaczne.

Czy gruszka nadaje się do ciasta?

Gruszki bardzo dobrze sprawdzają się w różnych wypiekach. Możecie dodać je do szarlotki lub mieszać z innymi owocami i piec w ciastach ucieranych. Jeśli nie macie akurat gruszek, moje ciasto z budyniem na oleju wyjdzie świetnie na przykład z jabłkami lub brzoskwiniami.

Ciasto z gruszkami i budyniem - duża blacha

Moje dzisiejsze ciasto z gruszkami na oleju zawiera proporcje na małą blaszkę ciasta. Jeśli będziecie mieć więcej gości, na dużą blachę należy podwoić wszystkie składniki w podanym przepisie

Jakie ciasto można upiec z gruszkami? Co zrobić z gruszek na szybko?

Jeśli zastanawiacie się jakie ciasto z gruszką upiec następnie, polecam również mój przepis na kruche ciasto z gruszkami i budyniem oraz szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami i kruszonką. 


Zobaczcie również mój przepis na pyszny jabłecznik z budyniem:




Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju przepis


Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju, składniki:


na blaszkę o wymiarach 25x25cm (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można zastąpić cukrem waniliowym),
2 duże jajka,
2-3 gruszki,
pół łyżki cynamonu (lub trochę mniej)

1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (40g),
2 łyżki cukru (lub do smaku),
330 ml mleka,
75 g masła

uprażone na suchej patelni płatki migdałowe lub wiórki kokosowe albo polewa czekoladowa na wierzch ciasta

Ciasto z gruszkami i budyniem na oleju, przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać trzepaczką (tylko do połączenia składników; nie mieszamy za długo, by ciasto nie wyszło suche!). Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać gruszki pokrojone w dużą kostkę. Piec w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut. Wystudzić.

Przygotować błyskawiczny krem budyniowy: budyń dokładnie rozmieszać z połową mleka, by nie było grudek. Drugą połowę mleka podgrzać z cukrem i masłem. Do podgrzanego mleka z masłem wlać mieszankę z budyniem i gotować do wyraźnego zgęstnienia. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i wyrównać wierzch. Posypać migdałami lub kokosem albo polać polewą czekoladową (polewę wylewamy na przestudzony budyń, wiórki lub migdały sypiemy na gorący). Ciasto z gruszkami i budyniem jest gotowe do krojenia, gdy budyń całkowicie zastygnie i się wystudzi.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger