Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak)
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak)
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak)
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną, czyli pyszne Ciasto Maliniak poleca się Wam do dzisiejszej kawy. Biszkopt z malinami jest prosty w przygotowaniu, łączy klasyczne, lubiane smaki lata, które każdemu smakują.
Pyszne ciasto z malinami i galaretką
Ciasto Maliniak nie jest skomplikowane, mimo że zawiera kilka warstw. Pierwszą warstwę stanowi jasny biszkopt, następna to warstwa malinowej galaretki, kolejna bita śmietana z żelatyną, malinami i płatkami migdałów. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie je pominąć i zastąpić na przykład startą na wiórki czekoladą mleczną lub gorzką
Biszkopt z malinami i bitą śmietaną
Przepis na ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną to przepis na mały biszkopt z 3 jaj, który udaje się nawet początkującym - nie trzeba oddzielać żółtek od białek, ładnie wyrasta i nie opada. To podstawa wielu moich wypieków.
Ciasto z malinami i śmietaną 30 lub 36
Bita śmietana do ciasta z malinami usztywniona została w tym przepisie żelatyną. Wiele osób niepotrzebnie obawia się jednak ciast z dodatkiem żelatyny, martwiąc się o grudki powstałe w masie.
Jak dodać żelatynę do masy żeby nie było grudek?
Mam na to swój sprawdzony sposób, który polega na ubiciu rozpuszczonej żelatyny, a następnie stopniowemu łączeniu jej ze śmietaną. Działa za każdym razem!
Jak usunąć grudki z żelatyny?
Gdyby jakimiś cudem zrobiły Wam się grudki, możecie całość podgrzać (nie zagotować), aż grudki znikną. Całość się upłynni, ale stężeje po schłodzeniu. Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną wyjdzie pyszne.
Jak zrobić biszkopt z malinami, galaretką i bitą śmietaną?
Przepis na Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Ciasto Maliniak)
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak), składniki:
na blaszkę o wymiarach 24x24 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki pszennej,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1/3 szklanki wody plus kilka łyżeczek soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
1 galaretka malinowa (75 g)
na warstwę z bitą śmietaną:
400 g śmietanki kremówki 30 lub 36 % (polecam 36%)
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny plus 3-4 łyżki wody,
cukier puder do smaku
ok. szklanki świeżych malin
płatki migdałowe uprażone na suchej patelni lub kilka kostek czekolady
Ciasto z malinami, galaretką i bitą śmietaną (Maliniak), przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę (zajmie to około 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy jajecznej, posypując delikatnie po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 18-20 minut w 180 stopniach. Z wystudzonego biszkoptu ściąć spieczoną skórkę i nasączyć ciasto sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej wody). Odstawić do zgęstnienia (można włożyć do lodówki, by galaretka szybciej tężała). Zalać biszkopt tężejącą galaretką (powinna wyraźnie gęstnieć, nie może być zbyt płynna, bo wsiąknie w ciasto). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować warstwę śmietankową: żelatynę zalać kilkoma łyżkami chłodnej wody. Odstawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić ją na parze. Ubić śmietankę prawie na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Delikatnie ubić rozpuszczoną żelatynę przez kilka sekund, aż powstaną bąbelki (to powoduje, że w masie ze śmietaną nie powstają grudki). Stopniowo dodawać do żelatyny 3-4 łyżeczki ubitej śmietany i szybko mieszać trzepaczką. Połączyć całość krótko mikserem i (gdyby mimo wszystko w śmietanie z żelatyną zrobiły się grudki, można delikatnie podgrzać mieszankę, grudki znikną). Masę można odstawić na kilka chwil do lodówki, by zaczęła gęstnieć (zajmie to dosłownie parę minut).
Gdy śmietana zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na galaretkę malinową. Powciskać maliny i posypać płatkami migdałów lub na wierzch zetrzeć czekoladę. Chłodzić w lodówce do całkowitego stężenia masy śmietankowej.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Thanks for your recipe
OdpowiedzUsuńMusi być idealne na upalne dni. Buziaczki przesyłam
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious. Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pychota!!! Koniecznie muszę wypróbować przepis:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń