Klopsiki po grecku z fetą w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego. Dania z klopsikami zawsze znajdą swych amatorów, są proste i pożywne.
Pulpeciki po grecku
Klopsiki po grecku z fetą w sosie pomidorowym są proste w przygotowaniu. Moje pulpety greckie z fetą zostały przygotowane z mięsa drobiowego, ale świetnie sprawdzi się też wieprzowe, wołowe lub mieszane.
Greckie pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety po grecku to klopsiki w sosie pomidorowym z pomidorów z puszki. W sezonie możecie wykorzystać też świeże, pozbawione skórki pomidory albo zastąpić je passatą. Pomidory doprawione ziołami i czosnkiem świetnie komponują się z serem feta.
Klopsy z fetą
Moje klopsiki po grecku zawierają ser feta tylko w sosie pomidorowym, ale możecie wkruszyć go do mięsa na greckie pulpety. Pamiętajcie jednak, by ograniczyć wtedy ilość soli, bo feta jest bardzo słona. Do mięsa możecie też wkroić drobno posiekane oliwki.
Z czym podawać greckie pulpety w sosie pomidorowym?
Klopsiki po grecku świetnie smakują z kaszą bulgur, kuskusem, ryżem lub makaronem. Mieszanka sałat lub inna lekka sałatka będą doskonałym uzupełnieniem dania z klopsikami.
ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka,
duże jajko,
1-2 łyżki jogurtu greckiego,
mała cebula i duży ząbek czosnku.
sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka (u mnie około łyżeczki), cynamon (ok 1/2 łyżeczki)
na sos:
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (w sezonie można użyć kilku dużych świeżych pomidorów)
ok. szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
garść czarnych oliwek,
kilka grubych plastrów sera feta,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był kwaśny,
natka pietruszki lub kolendry albo świeża bazylia
Klopsiki po grecku, przygotowanie:
Jeśli używamy bułki tartej, zalać ją mlekiem i odstawić, aż wchłonie cały płyn. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Bezpośrednio do mięsa zetrzeć na małych oczkach cebulę wraz z sokiem, który puści. Do mięsa zetrzeć również ząbek czosnku. Połączyć wszystkie składniki na klopsiki, dokładnie wyrobić i formować małe kuleczki. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Gdy klopsiki będą się rumienić, ale będą wciąż surowe w środku, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili pomidory. Zalać całość wodą lub rosołem, tak by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić (uważać z solą, bo będziemy dodawać słoną fetę). Dusić około 20-30 minut lub do miękkości składników i zgęstnienia sosu - gdyby sos za szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Pod koniec gotowania dodać pokrojone oliwki i ser feta pokrojony w grubą kostkę. Sprawdzić stopień doprawienia sosu. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pyszne zapewne , wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń