sierpnia 06, 2024

Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku przepis
Kurczak po cygańsku przepis

Kurczak po cygańsku przepis

Kurczak po cygańsku przepis

Kurczak po cygańsku 

Kurczak po cygańsku z pieczarkami i warzywami to świetny pomysł na obiad z piersi kurczaka. Filet drobiowy w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym jest aromatyczny i idealnie miękki, posmakuje całej rodzinie.

Pierś z kurczaka po cygańsku

Pierś z kurczaka po cygańsku to dobry przepis na filet drobiowy zamiast kotletów. Szybko się ją przygotowuje i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeśli macie inne części kurczaka, to również sprawdzą się one w przepisie na kurczaka po cygańsku. Wypróbujcie ten sam przepis z udkami (pałkami) z kością lub udkami bez skóry i kości. Duszenie udek zajmie jednak troszkę dłużej.

Kurczak po cygańsku z pieczarkami i warzywami

Mój przepis na kurczaka po cygańsku zawiera pieczarki, czerwoną paprykę, cebulę i kiszone ogórki. Śmiało możecie wzbogacić go o inne warzywa na przykład cukinię, bakłażana, liście szpinaku czy marchewkę.

Z czym podać kurczaka po cygańsku?

Bardzo smaczny jest kurczak po cygańsku z ryżem, kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem lub kluskami, na przykład śląskimi. Na pewno przyda się dodatek, który wspaniale wchłonie pyszny sos. Do piersi kurczaka po cygańsku pasują też różne sałatki i surówki. 

Co dobrego można zrobić z piersi z kurczaka na obiad oprócz kotletów?

Na mojej stronie przepisy na obiad z piersią kurczaka cieszą się dużą popularnością. Wypróbujcie na przykład pierś z kurczaka w sosie własnym, kurczaka w sosie z mascarpone i pomidorami lub kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką. Wszystkie przepisy na obiad z kurczakiem znajdziecie klikając TUTAJ.

Zobaczcie również przepis na mojego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym:


Jak zrobić kurczaka po cygańsku?

Kurczak po cygańsku przepis


Kurczak po cygańsku, składniki:


500 g piersi z kurczaka,

2 ząbki czosnku,

cebula,

pół dużej czerwonej papryki,

200 g pieczarek,

2 ogórki kiszone lub konserwowe,

ok. 2-3 łyżek pikantnego keczupu (lub do smaku),

2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,

ok. 2 szklanek wody,

1-2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku), opcjonalnie

kilka łyżeczek soku z cytryny, opcjonalnie (do smaku),

opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy,

sól, pieprz, majeranek (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), słodka i / lub ostra papryka -  te przyprawy można zastąpić ulubioną pikantną mieszanką przypraw do mięsa


Kurczak po cygańsku, przygotowanie:

Piersi przeciąć na cieńsze kotlety. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. 

Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki pieczarek. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy i koncentrat. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

 Dodać ogórki pokrojone w kostkę. Opcjonalnie doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba - sos powinien być pikantny i słodko-kwaśny. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej keczupu, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go skrobią ziemniaczana lub mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką. 


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


3 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger