Kurczak po cygańsku przepis |
Kurczak po cygańsku
Kurczak po cygańsku z pieczarkami i warzywami to świetny pomysł na obiad z piersi kurczaka. Filet drobiowy w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym jest aromatyczny i idealnie miękki, posmakuje całej rodzinie.
Pierś z kurczaka po cygańsku
Pierś z kurczaka po cygańsku to dobry przepis na filet drobiowy zamiast kotletów. Szybko się ją przygotowuje i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Jeśli macie inne części kurczaka, to również sprawdzą się one w przepisie na kurczaka po cygańsku. Wypróbujcie ten sam przepis z udkami (pałkami) z kością lub udkami bez skóry i kości. Duszenie udek zajmie jednak troszkę dłużej.
Kurczak po cygańsku z pieczarkami i warzywami
Mój przepis na kurczaka po cygańsku zawiera pieczarki, czerwoną paprykę, cebulę i kiszone ogórki. Śmiało możecie wzbogacić go o inne warzywa na przykład cukinię, bakłażana, liście szpinaku czy marchewkę.
Z czym podać kurczaka po cygańsku?
Bardzo smaczny jest kurczak po cygańsku z ryżem, kaszą, ziemniakami, a nawet makaronem lub kluskami, na przykład śląskimi. Na pewno przyda się dodatek, który wspaniale wchłonie pyszny sos. Do piersi kurczaka po cygańsku pasują też różne sałatki i surówki.
Co dobrego można zrobić z piersi z kurczaka na obiad oprócz kotletów?
Na mojej stronie przepisy na obiad z piersią kurczaka cieszą się dużą popularnością. Wypróbujcie na przykład pierś z kurczaka w sosie własnym, kurczaka w sosie z mascarpone i pomidorami lub kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami i marchewką. Wszystkie przepisy na obiad z kurczakiem znajdziecie klikając TUTAJ.
Zobaczcie również przepis na mojego kurczaka w sosie cebulowo-musztardowym:
Kurczak po cygańsku przepis
Kurczak po cygańsku, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
cebula,
pół dużej czerwonej papryki,
200 g pieczarek,
2 ogórki kiszone lub konserwowe,
ok. 2-3 łyżek pikantnego keczupu (lub do smaku),
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanek wody,
1-2 łyżki sosu sojowego (lub do smaku), opcjonalnie
kilka łyżeczek soku z cytryny, opcjonalnie (do smaku),
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy,
sól, pieprz, majeranek (ok. 1/2 łyżeczki), oregano (ok. 1/2 łyżeczki), słodka i / lub ostra papryka - te przyprawy można zastąpić ulubioną pikantną mieszanką przypraw do mięsa
Kurczak po cygańsku, przygotowanie:
Piersi przeciąć na cieńsze kotlety. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć.
Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki pieczarek. Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dołożyć mięso. Zalać całość wodą, dodać keczup, sos sojowy i koncentrat. Dusić na małym ogniu około 20 minut lub do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Dodać ogórki pokrojone w kostkę. Opcjonalnie doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa, jeśli jest taka potrzeba - sos powinien być pikantny i słodko-kwaśny. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej keczupu, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go skrobią ziemniaczana lub mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Have a lovely week
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja 😀 W sezonie na grzyby robię z grzybami leśnymi.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń