Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą to pyszny i nieskomplikowany obiad z karczku wieprzowego. Mięciutkie roladki z karkówki w sosie własnym nie wymagają wiele pracy, wykorzystujemy do nich zwykłe, łatwo dostępne składniki.
Jak zrobić zrazy zawijane z karkówki?
Zrazy z karkówki wieprzowej są proste w przygotowaniu. Plastry mięsa należy rozbić, oprószyć przyprawami, posmarować musztardą i nałożyć farsz. Po zawinięciu roladki spinamy wykałaczkami i oprószamy mąką. Po obsmażeniu z cebulą i czosnkiem zalewamy całość wodą i dusimy do miękkości, na końcu zagęszczając sos.
Czym można nadziać roladki z karkówki?
Moje tradycyjne zrazy z karkówki w sosie to roladki z ogórkiem i cebulą. Do farszu dodałam również paseczki papryki i posmarowałam każdy plaster musztardą. Do farszu dobrze sprawdzi się również pokrojony na paseczki boczek albo posiekane i podsmażone pieczarki.
Ile dusić roladki z karkówki?
Zrazy z karkówki w sosie własnym wymagają dłuższego duszenia. Na pewno zajmie im to 40-60 minut, ale czas duszenia zależy od grubości plastrów mięsa.
Tradycyjne zrazy z karkówki w sosie własnym
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą bardzo dobrze smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi. Pasują do nich różne surówki, buraczki lub kapusta na ciepło.
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym przepis
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym, składniki:
500 g karkówki wieprzowej,
kilka łyżeczek musztardy,
pół czerwonej papryki,
kilka ogórków kiszonych,
pół cebuli,
szczypta mąki,
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, granulowany czosnek (zamiast przypraw można użyć ulubionej przyprawy do mięs)
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2-3 szklanki wody,
kilka łyżek śmietanki 30 %,
1-2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej plus ok. 1/3 szklanki wody
Roladki z karkówki z ogórkiem i cebulą w sosie własnym, przygotowanie:
Plastry karkówki rozbić na cieńsze kawałki tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami z obu stron. Na każdy plaster nałożyć 2-3 paseczki papryki i ogórka oraz cebulę pokrojoną w piórka. Zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Każdą roladkę oprószyć mąką pszenną. Roladki obsmażyć do wyraźnego zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie zalać całość wodą, tak by lekko zakrywała roladki i dusić do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie - w zależności od grubości plastrów może to zająć od 45 do 65 minut. Do sosu można dodać paprykę i ogórki, jeśli zostały nie wykorzystaliśmy wszystkich do farszu. Dodać śmietankę i ewentualnie przyprawy do smaku. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą - dodawać mieszankę stopniowo, mieszając sos (zapewne nie wykorzystamy całej mieszanki). Roladki z karkówki w sosie własnym dobrze smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówkami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz