sierpnia 16, 2024

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie przepis
Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie przepis

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie przepis

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie 


Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie to pyszny, puszysty sernik z wiaderka z budyniem, który zawsze wychodzi. Jest idealny dla gości do filiżanki kawy, sprawdza się na święta i różne uroczystości rodzinne. Duża blacha wystarczy dla wszystkich. 

Przepis na sernik z wiaderka z budyniem i powidłami

Po co się daje budyń do sernika?

Sernik z powidłami śliwkowymi zawiera budyń waniliowy w proszku. Taki puszysty domowy sernik z budyniem ma świetną strukturę i wspaniały aromat, proszek budyniowy dobrze zagęszcza masę serową i całość dobrze się kroi.

Ile budyniu na 1 kg sera z wiaderka?

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym cieście zawiera 1 kg sera i 2 budynie waniliowe w proszku.

Sernik z wiaderka który nie opada i który zawsze wychodzi

Jak upiec sernik z wiaderka, żeby nie opadł?

Sernik z powidłami na kruchym cieście nie opada wcale lub bardzo mało. Masy serowej jest sporo przez dużą ilość białek, więc ciasto po upieczeniu pozostaje wysokie. Warto nie mieszać zbyt długo masy serowej, by niepotrzebnie jej nie napowietrzać - to powoduje opadanie sernika. Nie przejmujcie się jednak, jeśli sernik nieco Wam opadnie - w zasadzie to normalne w sernikach z ubijaną pianą z białek. 

Mój sernik z powidłami został upieczony z mojego ulubionego sera z wiaderka bardzo dobrej jakości. Wybierajcie takie sery, które są bardzo gęste, nie podchodzą wodą i mają krótki skład. To powinien być po prostu zmielony twaróg wciśnięty w wiaderko. Z dobrym serem sernik zawsze wyjdzie idealnie.

Sernik z wiaderka z budyniem na kruchym spodzie

Sernik z powidłami śliwkowymi przygotowuje się na prostym kruchym spodzie, który przygotowuje się troszkę inaczej niż tradycyjnie. Masło nie musi być zimne, ciasto się miksuje, a nie wyrabia w dłoniach i nie musi być ono chłodzone. Jeśli chcecie upiec sernik z powidłami i kakaowym ciastem, zastąpcie 2 łyżki mąki dwoma łyżkami kakao.

Sernik z powidłami śliwkowymi - pieczenie

Ile czasu piec sernik z 1 kg sera?

Sernik z powidłami z 1 kg sera upiecze się w 60-70 minut. Jeśli będzie za bardzo przypiekał się od góry, można zakryć go papierem do pieczenia. 

Przepisy na domowy sernik 

Na mojej stronie jest wiele przepisów na domowy sernik. Polecam na przykład pyszny sernik wiedeński oraz najlepszy sernik na zimno z galaretką. 

Zobaczcie również mój hit na blogu, czyli sernik królewski z brzoskwiniami.



Jak zrobić sernik z budyniem?

Sernik z powidłami śliwkowymi na kruchym spodzie przepis


Sernik z powidłami śliwkowymi, składniki:

na blaszkę o wymiarach 25x35 cm

CIASTO KRUCHE:
-180 g masła w temperaturze pokojowej
-100 g cukru
-4 żółtka
-75 ml śmietany 18 %
-375 g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

DO POSMAROWANIA:
-200 g powideł śliwkowych

MASA SEROWA:
-1 kg twarogu sernikowego (ja zawsze używam Piątnicy)
-150 g cukru
-2 żółtka
-190 ml śmietany 18 %
-2 budynie waniliowe po 40 g

-6 białek pozostałych z ciasta i masy
-75 g cukru

DO OPRÓSZENIA:
-cukier puder

Sernik z powidłami śliwkowymi, przygotowanie:


Przygotować kruche ciasto: zmiksować masło  z cukrem, żółtkami i śmietaną. Nic się nie stanie, jeśli masa się rozwarstwi, wszystko wróci do normy, po dodaniu mąki. Do masła przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Ciasto będzie dość klejące. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść i wylepić blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić, wylepiać blaszkę dłońmi oprószonymi mąką. Surowe ciasto posmarować powidłami.

Przygotować masę serową. Żółtka zmiksować z cukrem i serem. Budyń (proszek budyniowy) rozmieszać ze śmietaną i dodać do masy serowej. Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli, a potem z resztą cukru. Porcjami wmieszać do masy serowej za pomocą łopatki. Masę serową wyłożyć na spód z powidłami. 

Przygotować kruszonkę: pozostawione ciasto porozkładać jako kruszonkę - skubać palcami na masę serową, oprószonymi mąką palcami. Piec ok.60-70 min. w 175 C. Pod koniec pieczenia można przykryć sernik papierem do pieczenia, gdyby za mocno się rumienił. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Sernik z powidłami śliwkowymi najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Zmodyfikowany przepis ze strony: przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


2 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger