sierpnia 20, 2024

Sznycle z indyka w sosie własnym





Sznycle z indyka w sosie własnym

Sznycle z indyka w sosie własnym to łatwy i szybki przepis na obiad dla całej rodziny. Sznycle z indyka duszone z cebulą nie wymagają wielu składników i wiele pracy. To dobry pomysł na mięso drobiowe.

Czy sznycel z indyka można smażyć?

Sznycle z indyka jak najbardziej można smażyć, można je dusić, piec, panierować i dowolnie doprawiać. Są tak uniwersalne jak pierś z kurczaka - jeśli macie sznycle z indyka, możecie nimi zastąpić kurczaka w różnych przepisach.

Jak przyprawić sznycel z indyka w sosie własnym?

Sznycle z indyka w sosie pieczeniowym zostały przeze mnie doprawione suszonymi ziołami i papryką. Możecie jednak użyć ulubionej mieszanki do mięsa / drobiu. Kawałki indyka w sosie własnym możecie tez doprawić na ostro papryczką chili, o ile lubicie ostre dania.

Jak smażyć sznycle z indyka bez panierki?

Sznycle z indyka w sosie własnym obsmażamy krótko, ale do wyraźnego zarumienienia. Podobnie postępujemy z dodaną do indyka cebulą. Głęboki kolor mięsa i dobrze zrumienionej cebuli zapewni kolor i smak dla naszego sosu.

Jak zrobić sznycel z indyka w sosie?

Pierś z indyka w sosie własnym zaczynamy przygotowywać od doprawienia mięsa, posypania go mąką i obsmażenia z cebulą i czosnkiem. Całość wystarczy tylko zalać wodą lub rosołem, zagęścić i opcjonalnie zabielić śmietanką. 

Bitki z indyka w sosie własnym

Sznycle z indyka duszone w sosie świetnie smakują z ziemniakami, kaszami lub kluskami śląskimi. Podajcie je z ulubioną surówką, buraczkami lub warzywami na parze.

Sznycle z indyka - przepis na obiad

Filet z indyka w sosie własnym  to jeden z wielu przepisów na to chude, drobiowe mięso. Polecam również mojego pysznego indyka po toskańsku lub indyka z cukinią i marchewką.

Polecam również pierś drobiową duszoną po zbójnicku, gdzie świetnie sprawdzi się indyk:




Jak zrobić indyka na obiad?


Sznycle z indyka w sosie własnym przepis


Sznycle z indyka w sosie własnym, składniki:


500 g sznycli z indyka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego/rosołu,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki 30 % lub mleka, opcjonalnie
łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek (można użyć ulubionej mieszanki do mięs) plus odrobina mąki pszennej do oprószenia mięsa
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek


Sznycle z indyka w sosie własnym, przygotowanie:


Sznycle z indyka oprószyć przyprawami i mąką pszenną. Zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Na patelnię dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut do wyraźnego zezłocenia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 10 minut lub do miękkości mięsa (czas smażenia zależy od grubości sznycli, staramy się nie dusić za długo, tylko do miękkości). Opcjonalnie wlać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody - mieszankę wlewamy stopniowo, mieszajć sos i kontrolując jego gęstość, zapewne nie wykorzystamy całości mieszanki. Opcjonalnie posypać natką. Sznycle z indyka w sosie własnym świetnie smakują z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą oraz surówkami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

3 komentarze:

  1. Grazie per questa ricetta deliziosa e anche bella da vedere

    OdpowiedzUsuń
  2. Doceniam, że wyczerpująco odpowiedziałaś na najważniejsze pytania związane z przygotowaniem sznycli z indyka - czy można je smażyć, jak najlepiej je przyprawić, jak uzyskać idealny sos własny. Krok po kroku opisałaś cały proces, co z pewnością ułatwi przygotowanie tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger