Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to szybki i tani obiad dla rodziny, który sprawdzi się na piątek lub w każdy inny dzień, kiedy planujecie obiad bez mięsa. Takie gryczane kotlety świetnie sprawdzą się też do lunchboxa - smakują na ciepło i na zimno.
Kotlety z kaszy gryczanej z cebulką i twarogiem
Kotlety gryczane z serem są wspaniałym pomysłem, jeśli zastanawiacie się co zrobić z kaszy gryczanej która została z obiadu. Przygotowanie kotletów jest bardzo proste, ja zazwyczaj dodaję składniki ,,na oko", trzymając się zasady, by kaszy i twarogu była podobna ilość, z delikatną przewagą kaszy.
Co dodać do kotletów z kaszy gryczanej?
Do kotletów z kaszy gryczanej dodajemy tłusty lub półtłusty twaróg, podsmażoną cebulkę i opcjonalnie czosnek. Świetnym dodatkiem do gryczanych kotlecików jest posiekany, świeży koperek. Całość doprawiamy solą i nie żałujemy pieprzu.
Co zrobić z kaszy gryczanej i twarogu?
Kasza z twarogiem może też stanowić ciekawy farsz do pierogów, można też upiec ją w piekarniku w postaci zapiekanki. Ciekawą wariacją są też kotlety z kaszy gryczanej z warzywami lub kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Z kilku prostych składników można zrobić na obiad coś pysznego.
Kotlety gryczane z twarogiem są świetne z różnymi sałatkami i surówkami oraz zimnymi lub gorącymi sosami. Do kotletów będzie pasować na przykład sos pieczarkowy, koperkowy lub czosnkowy.
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju (jeśli używamy czosnek, dodajemy go do cebuli na ostatnią minutę jej smażenia). Delikatnie wystudzić. Ugotowaną i wystudzoną kaszę połączyć z twarogiem i podsmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem, nie żałując pieprzu. Sprawdzić stopień doprawienia masy - na tym etapie można dodać więcej twarogu, jeśli ma być bardziej wyczuwalny. Dodać surowe jajko i bułkę tartą, dokładnie wyrobić dłońmi i formować kotleciki. Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
This looks really good! I appreciate you sharing this recipe!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo ciekawe połączenie, super :)
OdpowiedzUsuń