września 11, 2024

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu przepis na tani obiad
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu przepis


Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu


Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu to szybki i tani obiad dla rodziny, który sprawdzi się na piątek lub w każdy inny dzień, kiedy planujecie obiad bez mięsa. Takie gryczane kotlety świetnie sprawdzą się też do lunchboxa - smakują na ciepło i na zimno.

Kotlety z kaszy gryczanej z cebulką i twarogiem

Kotlety gryczane z serem są wspaniałym pomysłem, jeśli zastanawiacie się co zrobić z kaszy gryczanej która została z obiadu. Przygotowanie kotletów jest bardzo proste, ja zazwyczaj dodaję składniki ,,na oko", trzymając się zasady, by kaszy i twarogu była podobna ilość, z delikatną przewagą kaszy. 

Co dodać do kotletów z kaszy gryczanej?

Do kotletów z kaszy gryczanej dodajemy tłusty lub półtłusty twaróg, podsmażoną cebulkę i opcjonalnie czosnek. Świetnym dodatkiem do gryczanych kotlecików jest posiekany, świeży koperek. Całość doprawiamy solą i nie żałujemy pieprzu.

Co zrobić z kaszy gryczanej i twarogu?

Kasza z twarogiem może też stanowić ciekawy farsz do pierogów, można też upiec ją w piekarniku w postaci zapiekanki. Ciekawą wariacją są też kotlety z kaszy gryczanej z warzywami lub kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek. Z kilku prostych składników można zrobić na obiad coś pysznego.

Szybki i tani obiad z niczego - przepisy

Co można zrobić na obiad taniego? Wbrew pozorom przepisów jest całe mnóstwo. Polecam na przykład moje kotlety jajeczne,  placki z makaronu lub zapiekankę z tuńczykiem i ziemniakami

Kotlety gryczane z twarogiem - z czym podawać

Kotlety gryczane z twarogiem są świetne z różnymi sałatkami i surówkami oraz zimnymi lub gorącymi sosami. Do kotletów będzie pasować na przykład sos pieczarkowy, koperkowy lub czosnkowy.


Na podwieczorek polecam również tanie i szybkie ciasto jogurtowe:




Jak zrobić kotlety z kaszy?


Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu przepis


Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, składniki:


ok. 200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
130 g twarogu (lub więcej, do smaku),
cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki bułki tartej plus do panierowania,
1-2 łyżki posiekanego koperku,
jajko

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, przygotowanie:


Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju (jeśli używamy czosnek, dodajemy go do cebuli na ostatnią minutę jej smażenia). Delikatnie wystudzić. Ugotowaną i wystudzoną kaszę połączyć z twarogiem i podsmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem, nie żałując pieprzu. Sprawdzić stopień doprawienia masy - na tym etapie można dodać więcej twarogu, jeśli ma być bardziej wyczuwalny. Dodać surowe jajko i bułkę tartą, dokładnie wyrobić dłońmi i formować kotleciki. Każdy kotlet panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z obu stron.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



2 komentarze:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger