września 13, 2024

Placki z serka wiejskiego

 

Placki z serka wiejskiego przepis
Placki z serka wiejskiego przepis

Placki z serka wiejskiego przepis


Placki z serka wiejskiego


Placki z serka wiejskiego to pyszne, puszyste i delikatne placuszki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Placki dla dzieci do szkoły sprawdzą się świetnie w śniadaniówce lub lunchboxie, dobrze znoszą transport, więc to dobra opcja również na piknik lub wycieczkę. Smakują na ciepło i na zimno.

Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego?

Serek wiejski na śniadanie to pyszna, zdrowa propozycja - świetnie smakuje z pieczywem, rzodkiewkami czy ogórkiem. Placki z serka wiejskiego to jednak najlepszy przepis z serkiem wiejskim. Zawsze się udają, a  do ich przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką.

Placuszki z serka wiejskiego dla dzieci

Jeśli macie bardzo małe dzieci, możecie zupełnie pominąć dodatek cukru w plackach. Dla maluszków możecie podać je musem z truskawek lub brzoskwiń albo innymi pokrojonymi owocami. Starszaki mogą już spałaszować takie placuszki na przykład z domowym dżemem lub konfiturą albo miodem i owocami.

Placki z serka wiejskiego na słono

Placki z serka wiejskiego można przygotować na słodko lub na słono. Wytrawne placki można wzbogacić o posiekane świeże zioła albo szczyptę suszonych. Dobrze sprawdzi się szczypiorek lub starta na wiórki rzodkiewka. Oczywiście takie placki z serka smażymy bez cukru.

Śniadanie dla dzieci i nie tylko

Do śniadania polecam również moje pyszne mleczne bułeczki oraz puszyste jak chmurka japońskie bułeczki hokkaido, idealne ze słodkimi dodatkami. 




Jak zrobić placki z serka wiejskiego?

Placki z serka wiejskiego przepis


Placki z serka wiejskiego, składniki:


200 g serka wiejskiego,
80 g mąki pszennej,
2 jajka,
łyżka cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia


Placki z serka wiejskiego, przygotowanie:


Jajka rozmieszać z cukrem za pomocą trzepaczki - nie ubijać, tylko przez kilka chwil zamieszać, aż pojawią się bąbelki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać całość łyżką - ciasto będzie dość gęste. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu, nakładając po jednej płaskiej łyżce masy, delikatnie rozsmarowując je na patelni. Nie smażymy na zbyt dużym ogniu, bo placki spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Gotowe placki są rumiane z obu stron i napuszone.

Placki z serka wiejskiego świetnie smakują z owocami lub konfiturą, dżemem lub miodem. 

Oryginalny przepis na stronie aniagotuje.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


2 komentarze:

  1. O z serkiem wiejskim to jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam je! Robiłam też ciasto do pizzy z serka wiejskiego, też polecam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger