Prosty gulasz ze schabu - przepis ten jest prosty i nie wymaga wiele pracy. Będzie idealny na rodzinny obiad z prostych, tradycyjnych składników. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi albo kaszą.
Jak zrobić gulasz ze schabu na szybko?
Przepis na gulasz ze schabu nie wymaga długich przygotowań. Mięso należy tylko pokroić, doprawić, obsmażyć i dusić do miękkości.
Jak długo dusić schab na gulasz?
Samo duszenie nie trwa krótko. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz wieprzowy, żeby mięso było miękkie, należy pamiętać, że długo duszone mięso robi się bardzo delikatne, idealnie miękkie i kruche. Prosty gulasz ze schabu powinien być duszony przynajmniej 60 minut.
Co dodać do gulaszu ze schabu?
Najprostszy gulasz ze schabu w sosie własnym nie wymaga wielu dodatków - tylko przyprawy, woda i mąką do zagęszczenia. Warto jednak dodać trochę smaku za pomocą odrobiny musztardy i koncentratu pomidorowego. Gulasz ze schabu świetnie też smakuje zabielony słodką śmietanką.
Z czego najlepiej zrobić gulasz wieprzowy?
Gulasz ze schabu to nie jedyny gulasz wieprzowy, jaki warto przygotować. Do gulaszu świetnie sprawdzi się też łopatka, szynka albo karkówka.
Co można zrobić ze schabu na obiad zamiast kotletów schabowych?
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej) plus 1/4 szklanki wody,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu; te przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanka przypraw do mięsa lub gulaszu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek
Prosty gulasz ze schabu, przygotowanie:
Schab pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dołożyć ziele i liść laurowy, zalać całość wodą lub bulionem, tak by płyn delikatnie zakrywał składniki. Dusić na małym ogniu około 1 godziny lub troszkę dłużek (mięso powinno być bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dodać koncentrat i musztardę do smaku. Doprawić, jeśli jest taka potrzeba i ewentualnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą - mieszankę wlewać stopniowo, mieszając i kontrolując gęstość sosu. Zapewne nie użyjemy całej mieszanki. Posypać natką pietruszki. Gulasz ze schabu świetnie smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi, surówkami, buraczkami i innymi dodatkami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
There are in fact many countries where goulash is made not with beaf or veal but with pork but what I didn't knew is what cut of pork meat was best for this dish. I will try it using loin 😉
Uwielbiam takie obiady. Często goszczą u mnie w domu. :)
OdpowiedzUsuńThere are in fact many countries where goulash is made not with beaf or veal but with pork but what I didn't knew is what cut of pork meat was best for this dish. I will try it using loin 😉
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach gulasz wydaje się być niezwykle smakowity😊. Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji😊.
OdpowiedzUsuń