Śniadaniowe placki bananowe |
Śniadaniowe placki bananowe
Śniadaniowe placki bananowe - przepis, który zawsze się udaje i każdemu smakuje. Bardzo przyjemnie zacząć z nimi dzień, smakują na ciepło i na zimno. Dobrze znoszą przechowywanie, sprawdzają się na wycieczkach, w śniadaniówkach i lunchboxach.
Szybkie placuszki na śniadanie
Puszyste placki bananowe to szybkie placuszki na śniadanie lub kolację, wspaniałe są również jako deser. W zasadzie nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia :) Nie wymagają wiele pracy, wystarczy tylko rozgnieść banany i połączyć trzepaczką z pozostałymi składnikami.
Placki śniadaniowe z bananem
Co zrobić, żeby placuszki były puszyste? Przede wszystkim nie mieszamy ciasta za długo - zbyt długie mieszanie powoduje, że placki wychodzą zbite i zakalcowate. Po drugie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a po trzecie smażymy śniadaniowe placuszki na małym ogniu - to tak naprawdę pankejki z bananem, więc musimy dać im czas na podrośnięcie na patelni.
Placki bananowe dla dzieci
Wiele osób interesuje to, jak zrobić fajne placki dla dzieci na śniadanie. Nasze ekspresowe i bardzo puszyste placuszki z bananem na pewno posmakują najmłodszym. Jeśli chcecie podać je małym dzieciom, należy pominąć w przepisie cukier - dla maluszków sam dodatek banana daje sporo słodyczy.
Z czym podać placuszki bananowe?
Śniadaniowe placki bananowe można obsypać cukrem pudrem z cynamonem (lub bez cynamonu), można polać miodem lub syropem klonowym albo podać z domowym dżemem, konfiturą lub nutellą. Dobrze smakują też ze świeżymi owocami i jogurtem lub bitą śmietaną w wersji deserowej.
Co zrobić z dojrzałych bananów na szybko?
Co zrobić z nadmiarem bananów? Do czego można wykorzystać przejrzałe banany? Jeśli szukacie przepisu na deser z bananów na szybko, bardzo polecam moje pyszne ciasto bananowe z kawałkami czekolady lub bananowe muffiny - zawsze puszyste i wilgotne.
Jeśli interesują Was przepisy z bananem, polecam moje pyszne ciasto bez pieczenia z bananami i galaretką:
Jak zrobić placki śniadaniowe?
Śniadaniowe placki bananowe przepis
Śniadaniowe placki bananowe, składniki:
2 małe banany lub 1 duży
200 ml mleka
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Śniadaniowe placki bananowe, przygotowanie:
Banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać mleko i jajka, wymieszać trzepaczką. Przesiać mąkę, proszek, cukier puder i cynamon. Krótko wymieszać całość, tylko do połączenia składników. Odstawić ciasto na 5 minut.
Rozgrzać patelnię z bardzo niewielką ilością tłuszczu (smażymy na nieprzywierającej patelni, wystarczy ją tylko posmarować pędzelkiem olejem). Kłaść łyżkę ciasta na jeden placuszek, smażyć na małym ogniu - placki muszą mieć czas na podrośnięcie na patelni, zbyt duży ogień może spowodować gumowate, niezbyt puszyste placki. Gotowe placuszki bananowe są zarumienione, puszyste i miękkie.
Oryginalny przepis na stronie poprostupycha.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Robię bardzo często <3 Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe
OdpowiedzUsuńJadłam kilkakrotnie - są przepyszne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHow fantastic! This looks great!
OdpowiedzUsuń