września 25, 2024

Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym

 

Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym przepis
Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym przepis

Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym przepis

Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym


Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym to świetny pomysł na szybki, nieskomplikowany przepis na obiad z szynki wieprzowej. Przy minimum składników i pracy można przygotować pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny - zawsze się udaje.

Szynka wieprzowa na obiad w sosie

Szynka duszona w plastrach wychodzi idealnie miękka i delikatna. To dzięki długiemu duszeniu mięsa. Bitki z szynki możecie dowolnie doprawić, używając na przykład ulubionej mieszanki do gulaszu lub wieprzowiny.

Szynka duszona w sosie własnym pieczeniowym

Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym to przepis, który bazuje na najprostszym sosie własnym. Taki zabielany sos możecie wzbogacić o inne dodatki, na przykład pieczarki, suszone grzyby lub warzywa (na przykład paprykę czy włoszczyznę). Mięso za każdym razem może smakować trochę inaczej. 

Co można zrobić z szynki wieprzowej na obiad?

Obiad z szynki wieprzowej smakuje każdemu. Szynka w sosie śmietanowym to jeden z wielu przepisów na jej wykorzystanie. Jeśli zastanawiacie się jak przygotować szynkę wieprzową w sosie, polecam również mój przepis na szynkę w sosie z porem i marchewką oraz gulasz z szynki z warzywami.

Na obiad polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie własnym z pieczarkami:



Jak zrobić dobrą szynkę na obiad?


Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym przepis


Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym, składniki:

ok. 600 g szynki wieprzowej,
3-4 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, szczypta tymianku,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki


Szynka wieprzowa w sosie śmietanowym, przygotowanie:


Szynkę pokroić w plastry, opcjonalnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią lub mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu (mieszankę dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość - zapewne nie dodamy całej mieszanki). Jeśli jest taka potrzeba, doprawić sos przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Posypać natką pietruszki.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

1 komentarz:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger