![]() |
Bułki dyniowe przepis |
Bułki dyniowe
Drożdżowe bułki dyniowe - przepis idealny na jesień! Wychodzą delikatne, mięciutkie, w pięknym pomarańczowym kolorze. Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności.
Maślane bułki z dynią
Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :)
Puszyste bułki dyniowe
Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce i cierpliwie poczekać, aż podwoi objętość. Bułeczki dyniowe będą pięknie pomarańczowe, jeśli użyjecie do ich wypieku dyni hokkaido lub innej dyni o wyraźnym, intensywnym kolorze miąższu. Przed pieczeniem możecie obsypać je pestkami dyni lub innymi ulubionymi ziarnami.
Co dobrego można zrobić z dyni? Dynia - przepisy
Dynia to wspaniałe warzywo, które swoim neutralnym smakiem idealnie łączy się ze składnikami słodkimi i wytrawnymi. Bardzo polecam Ci na przykład ciasto z dynią i kawałkami czekolady, bułeczki dyniowe na słodko z cynamonem i słodkie placuszki dyniowe.
Zobacz również mój przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami i polewą serową:
Jak zrobić bułki z dynią?
Bułki dyniowe przepis
Bułki dyniowe, składniki:
na 16-19 bułeczek:
750 g mąki pszennej chlebowej,
20 g drożdży suchych,
szczypta cukru,
250 ml mleka (ewentualnie można zastąpić wodą lub napojem/mlekiem roślinnym),
360 ml puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej dyni - najlepiej hokkaido),
90 g masła, roztopionego,
2 płaskie łyżeczki soli
Bułki dyniowe, przygotowanie:
Do ciepłego mleka, wody i cukru dodać drożdże (mleko i woda powinny być lekko podgrzane, przyjemnie ciepłe - nie za gorące i nie za zimne, bo drożdże się nie uaktywnią). Odstawić na kilka minut do spienienia.
Połączyć z mąką, dynią i solą. Zagniatać około 10 - 15 minut (ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego - mikserem zajmie to zdecydowanie krócej), pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać trochę więcej mąki, ale nie przesadzać z jej ilością, by bułki nie wyszły twarde). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie podzielić ciasto na 16-19 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 35-40 minut. Posmarować każdą bułeczkę mlekiem. Opcjonalnie posypać pestkami. Bułki dyniowe piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut.
Oryginalny przepis na stronie mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Never had pumpkin buns, they must be delicious!
OdpowiedzUsuń