października 16, 2024

Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie)

Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie)
Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie) przepis


Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie)

Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie)

Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie)

Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie) to pyszny sernik na zimno z owocami, herbatnikami i polewą czekoladową. Jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu, świetnie sprawdza się dla gości.

Puszysty sernik na biszkopcie z wiaderka

Kostka sernikowa to sernik na zimno z wiaderka - uda się idealnie jeśli użyjecie sera o bardzo dobrej jakości, absolutnie nie nadają się sery wodniste o kiepskim składzie. Mój ulubiony ser do serników zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. Używam go do wszystkich moich serników i zawsze się sprawdza - jeśli Wy również macie swój jeden ulubiony i sprawdzony, tłusty ser, możecie go użyć. Generalnie im krótszy skład tym lepiej (na przykład mleko, śmietanka, bakterie fermentacji mlekowej).

Czy można zrobić sernik na biszkopcie?

Sernik na biszkopcie nie jest tak popularny jak sernik tradycyjny, sernik wiedeński czy sernik na zimno na herbatnikach. To jednak pyszna wersja tego popularnego ciasta i warto jej spróbować. Moja dzisiejsza propozycja przepisu jest otwarta na różne interpretacje - zamiast jasnego biszkoptu można upiec ciemny, zamiast herbatników i polewy można zalać wierzch galaretką. Użyjcie tych dodatków, które najbardziej lubicie. 

Czym nasączyć biszkopt pod sernik na zimno?

Kostka sernikowa składa się z biszkoptu, masy serowej z owocami, ciastek i polewy. Aby masa serowa dobrze trzymała się biszkoptu należy ściąć z niego spieczoną skórkę, a następnie nasączyć go wodą z sokiem z cytryny (albo pomarańczy, limonki).

Przepyszny sernik na biszkopcie - duża blacha

Nasza Kostka sernikowa z brzoskwiniami z puszki sprawdzi się na spotkania w większym gronie. Duża, familijna blacha sernika wystarczy dla każdego. Jeśli wolicie mniejsze ciasta, przepis z połowy porcji wystarczy na średniej wielkości tortownicę.

Z jakimi owocami sernik na zimno?

Sernik na zimno z brzoskwiniami z wiaderka to nie jedyny pomysł na pyszne ciasto z owocami. Do sernika na zimno pasują maliny, truskawki i borówki - latem zdecydowanie warto ich użyć do sernika.

Przepisy na sernik

Sernik na biszkopcie - przepis jest łatwy i nie wymaga wielu skomplikowanych składników. Jeśli macie ochotę na inne serniki, bardzo polecam mój przepis na sernik królewski z brzoskwiniami i sernik z powidłami

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje serniki. 







Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie) przepis


Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie), składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody

na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
400 g śmietanki 36 % (lub śmietanki 30 %)
ok. 130 g cukru pudru (lub do smaku)
1 puszka brzoskwiń w syropie,
30 g żelatyny,
150 ml wody

na wierzch:
ok. 100 g herbatników

na polewę (można zastąpić polewą z kakao i masła albo galaretką):
200 g czekolady mlecznej
50 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30 %


Kostka sernikowa z brzoskwiniami (sernik na biszkopcie), przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując delikatnie po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Ściąć pieczoną skórkę biszkoptu i nasączyć go sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.

Przygotować masę serową: Podgrzać 150 ml wody. Gdy będzie już gorąca, wyłączyć palnik i dodać do niej żelatynę, dokładnie zamieszać, by się rozpuściła. (UWAGA - żelatyny nie dodajemy do wrzącej wody, bo straci właściwości żelujące. Woda ma być gorąca, ale nie wrzeć). Wystudzić do letniej temperatury.

Ubić schłodzoną śmietankę, a następnie zmiksować ją z cukrem pudrem i serem (na tym etapie sprawdzamy, czy wystarczy nam ilość cukru w masie). Ostudzoną żelatynę ubić krótko trzepaczką - gdy pojawią się bąbelki, dodać do niej 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać i dodać całość do pozostałe masy serowej. Krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie. Wyłożyć równomiernie na biszkopt i rozsmarować. Nałożyć herbatniki i schłodzić w lodówce do stężenia. 

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Wylać na herbatniki. Schłodzić do zastygnięcia polewy. 



Zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl



Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger